MPF: Αυτά είναι τα άρματα μάχης νέας γενιάς για τον Στρατό των ΗΠΑ – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο στρατός των ΗΠΑ προχωρά αργά αλλά σταδιακά στην απόκτηση ενός τεθωρακισμένου άρματος μάχης το οποίο θα είναι ικανό να υποστηρίξει αλεξιπτωτιστές και μικρές μονάδες πεζικού σε πολύ εχθρικά και μη συμβατικά περιβάλλοντα μάχης.

Όπως αναφέρουν κορυφαίοι αξιωματούχοι, πρόκειται για μια αναγκαιότητα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς ενώ οι μονάδες του πεζικού έχουν μια υποστήριξη πυροβολικού, εντούτοις δεν υπάρχει δύναμη πυρός ακριβείας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αλλά και κρίσιμο στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, όπως για παράδειγμα σε εχθρικές θέσεις εγκατεστημένες σε κτίρια εντός πυκνού αστικού περιβάλλοντος.

Δύο εταιρείες, η BAE Systems και η General Dynamics, έχουν αποκτήσει συμβάσεις για αυτό το αναπτυξιακό έργο, με τον Στρατόν να κάνει λόγο για συμβάσεις ύψους 376 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάθε μια, ενώ οι κάθε εταιρεία καλείται να παρουσιάσει 12 πρωτότυπα ελαφρά τεθωρακισμένα άρματα μάχης.

Ο στρατός, που μετατοπίζει το επίκεντρό του σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων υψηλής έντασης με γνώμονα αντιπάλους όπως η Κίνας και η Ρωσία, θέλει να εντάξει στο οπλοστάσιό της ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης που θα χαρακτηρίζεται από κινητικότητα, ευελιξία, υψηλή δύναμη πυρός και κατ’ επέκταση καταστροφικότητα και βελτιωμένη θωράκιση.

Τα ελαφρά άρματα μάχης τύπου MPF – Mobile Protected Firepower – θα παρέχουν τη απαιτούμενη δύναμη πυρός για να εξουδετερώνουν ισχυρά οχυρωμένες αμυντικές θέσεις, ενδεχομένως οι ρωσικές και κινεζικές ζώνες άρνησης πρόσβασης, όπου οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν αεροπορική υπεροχή.

Η τελική έκδοση τέτοιων αρμάτων μάχης θα παραδοθούν στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025, με προοπτική να διαθέτει κανόνι 105 ή 120 χιλιοστών, που θα μπορεί να αντέχει χτυπήματα συγκεκριμένης δύναμης πυρός. Ο στρατός επίσης θέλει να είναι σε θέση να μεταφέρει τουλάχιστον δύο τέτοια άρματα μάχης μέσω των C-17 Globemaster III.


Το άρμα μάχης τύπου MPF της BAE Systems

Από τη μία, η BAE Systems παρουσίασε ένα πρωτότυπο άρμα μάχης τύπου MPF στο Ετήσιο Συνέδριο και Έκθεση του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016. Η πιο πρόσφατη πρόταση της BAE Systems είναι μια παραλλαγή του αρχικού σχεδιασμού.

Ο διευθυντής προγραμμάτων οχημάτων μάχης στη BAE Systems δήλωσε  «η προσφορά μας ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες που μειώνουν την επιβάρυνση του πληρώματος σε ένα συμπαγές σχέδιο κατασκευής άρματος μάχης, το οποίο θα είναι σε θέση να αναπτύσσεται σε περιοχές όπου άλλα τεθωρακισμένα οχήματα δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν που αναπτύσσεται σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν».


Το άρμα μάχης τύπου MPF – General Dynamics

Από την άλλη, η General Dynamics Land Systems προχώρησε σε μια παρουσίαση τεχνολογικών συστημάτων δίχως να γνωστοποιεί παραπάνω πληροφορίες για το δικό της άρμα μάχης τύπου MPF στο AUSA 2016. Το μόνο που έγινε γνωστό για την πρότασή της είναι η παραπάνω εικόνα, μετ ην εταιρεία ωστόσο να διευκρινίζει, πως η εικόνα αυτή δεν θα αντικατοπτρίζει το τελικό προϊόν.

Ο Don Kotchman, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της General Dynamics Land Systems US Market, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή την ευκαιρία να παρέχουμε στον Αμερικανικό Στρατό ένα πολεμικό όχημα μεγάλου διαμετρήματος και υψηλής κινητικότητας για να υποστηρίξει τις ομάδες μάχης πεζικού σε επίπεδο ταξιαρχίας».

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Task and purpose