Μπλίνκεν: «Η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες»

Ukrainian servicemen ride atop of BMP-2 infantry fighting vehicle along a street in a village near the frontline town of Kreminna, amid Russia's attack on Ukraine, in Luhansk region, Ukraine March 8, 2023. Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του γερμανικού ομίλου Funke ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα αρχίσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Μπλίνκεν προσέθεσε επίσης ότι όσο συνεχίζεται η ρωσική επιθετικότητα οι χώρες της Δύσης «θα διατηρήσουν τις άνευ προηγουμένου πιέσεις μέσω των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει για την επιστροφή της Κριμαίας . «Η Ουκρανία είναι δημοκρατία. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρει την ευθύνη για την ηγεσία της χώρας, αλλά πρέπει να εισακούσει την βούληση των Ουκρανών», δήλωσε ο Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν τα μέσα του ομίλου Funke.

Όπως αποκάλυψαν χθες οι New York Times, το Πεντάγωνο επιχειρεί να εντοπίσει την πηγή διαρροών διαβαθμισμένων εγγράφων, στα οποία περιγράφεται η στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO για την υποστήριξη της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και τα οποία δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα, που διέρρευσαν και είχαν λεπτομέρειες για τα κρυφά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν το Κίεβο, μοιάζουν με ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters ότι τα στοιχεία που διέρρευσαν και που δημοσιοποιήθηκαν από τους New York Times χθες, Πέμπτη, περιλαμβάνουν «πολύ μεγάλο όγκο ψευδών πληροφοριών» και ότι η Ρωσία προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία στην επιχείρηση εισβολής.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, DW (ρωσική υπηρεσία) , BBC (ρωσική υπηρεσία) / Φωτογραφία αρχείου Reuters