Μπλίνκεν: Μηχανική βλάβη καθήλωσε το αεροσκάφος του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Νταβός

Απρόοπτο καθυστέρησε την επιστροφή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν στις ΗΠΑ από την Ελβετία, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η συνοδεία του αναχώρησαν με ελικόπτερα από το ελβετικό θέρετρο. Ακολούθως επιβιβάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο Boeing 737 στη Ζυρίχη, αλλά ενημερώθηκαν πως το αεροσκάφος κρίθηκε μη ασφαλές για πτήση εξαιτίας διαρροής οξυγόνου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του Bloomberg.

Ένα μικρότερο αεροσκάφος εστάλη για να παραλάβει τον αμερικανό ΥΠΕΞ από τη Ζυρίχη, ενώ αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Μπλίνκεν θα επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον με εμπορική πτήση.

Τι είπε ο Μπλίνκεν στο φόρουμ του Νταβός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Νταβός πως δεν μπορεί να ανακαλέσει μια περίοδο στη σταδιοδρομία του όπου να υπήρχαν περισσότερες παγκόσμιες προκλήσεις, από τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα και σην Ουκρανία μέχρι τις εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν.

Ο Μπλίνκεν είπε πως σχεδόν κανένα από τα προβλήματα τα οποία θέλει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα, απηχώντας σχόλια που έκανε χθες, Τρίτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ, ο οποίος έκανε έκκληση για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία.

Χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στη Γάζα πολύ ανησυχητική, ο Μπλίνκεν είπε πως αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση είναι ένα παλαιστινιακό κράτος με μια κυβερνητική δομή «που δίνει στους ανθρώπους αυτό που θέλουν και εργάζεται με το Ισραήλ για να είναι αποτελεσματική».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ουάσινγκτον ακούει σχεδόν από κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή πως θέλει οι ΗΠΑ να είναι στο τραπέζι στις συνομιλίες για το πώς θα επέλθει ένα τέλος στον πόλεμο του Ισραήλ με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Καμία άμεση προοπτική για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν είναι ορατή

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε άμεση προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Μπλίνκεν είπε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει, αν και οι ΗΠΑ ήταν πάντοτε ανοικτές σε κατάπαυση του πυρός.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εντάσεις με την Ταϊβάν, όπου το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το Σάββατο, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία του Στενού της Ταϊβάν και είπε πως το νησί έχει μεγάλη θέση στον κόσμο.

Είπε πως όλοι έχουν τα ίδια συμφέροντα, ιδιαίτερα δεδομένου του ρόλου της Ταϊβάν στην παραγωγή ημιαγωγών.

Συνοψίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε όλο τον κόσμο, ο Μπλίνκεν χρησιμοποίησε τα λόγια του πρωθυπουργού της Βρετανίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

«Όσον αφορά τα δύσκολα πράγματα… όταν περνάς από την κόλαση, συνέχισε να περπατάς», είπε ο Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters