OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Αναζητώντας την «χρυσή τομή» αντιμετώπισης της Χαμάς και προστασίας των αμάχων στη Γάζα

16/10/2023 - 15:00
Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ έπειτα από περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες με στόχο τον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς σε συνδυασμό με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε και πάλι σήμερα στο Τελ Αβίβ και πήγε κατευθείαν στην Ιερουσαλήμ για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Θέλω να έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ό,τι άκουσα, ό,τι έμαθα κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών ημερών επισκεπτόμενος τους άλλους εταίρους μας και συζητώντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε με τους συμμάχους και τους ισραηλινούς φίλους», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χθες στους δημοσιογράφους από το Κάιρο, την στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει την πιθανότητα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση και να επισκεφθεί το Ισραήλ για να εκφράσει, για μία ακόμη φορά, την ακλόνητη αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Άντονι Μπλίνκεν διαπίστωσε την ευρεία αντίθεση των αραβικών ηγεσιών απέναντι στη Χαμάς, αλλά και τις ανησυχίες τους για την τύχη των Παλαιστινίων.

«Είπα ξεκάθαρα ότι η Χαμάς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να συνεχίσει να κάνει σαν να μην έγινε τίποτε», επέμεινε στο Κάιρο ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας», πρόσθεσε. «Οι πολίτες δεν πρέπει να υποφέρουν από τις φρικαλεότητες» της Χαμάς.

«Η ανακατάληψη της Γάζας θα είναι σφάλμα»

Υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι χθες την υδροδότηση του νότιου τομέα της Γάζας, αφού ανακοίνωσε τη διακοπή της τροφοδοσίας του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Η Ουάσινγκτον όρισε επίσης συντονιστή που είναι επιφορτισμένος με την τροφοδοσία της Γάζας σε ανθρωπιστική βοήθεια, τον βετεράνο διπλωμάτη Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς και δεν απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση ή κατάπαυση του πυρός. Αλλά απηύθυνε προειδοποιήσεις έναντι της λήψης περισσότερο ακραίων μέτρων όπως η μαζική απέλαση των Παλαιστινίων, μία προοπτική για την οποία ανησυχεί ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αντίπαλος της Χαμάς με έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Κατά την συνέντευξή του χθες στο δίκτυο CBS News, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα σήμαινε μία απόπειρα του Ισραήλ να ανακαταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

«Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος», είπε.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 επιβάλλοντας αποκλεισμό από αέρος, στεριάς και θαλάσσης, ο οποίος εντάθηκε όταν ο παλαιστινιακός θύλακας πέρασε το 2007 υπό τον έλεγχο της Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες σε τέσσερις από τις πέντε αραβικές χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, δηλαδή την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Επισκέφθηκε επίσης τη Σαουδική Αραβία, η οποία πάγωσε λόγω του πολέμου τις συνομιλίες με αντικείμενο την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, και το Κατάρ, άλλον εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή που διατηρεί σχέσεις με τη Χαμάς.

Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΙΣΡΑΗΛΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙΧΑΜΑΣ

Related Posts

drones - Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πιθανά κύματα ρωσικών επιθέσεων με drones

13/05/2026 - 12:16
Ισραήλ - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα δύο αυτοκίνητα σε δρόμο κοντά στη Βηρυτό

13/05/2026 - 11:08
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ένας ακόμα άνδρας εκτελέστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μοσάντ

13/05/2026 - 10:26

Διαβάστε Επίσης

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πιθανά κύματα ρωσικών επιθέσεων με drones

Drones «καμικάζι» ψάχνει η ΕΕ με τον διαγωνισμό «Sentinel Strike» για περιφερόμενα πυρομαχικά νέας γενιάς

Μεντβέντεφ για δοκιμή Sarmat: Καμαρώνει και «απειλεί» την Ευρώπη – «Τώρα είμαστε πολύ πιο κοντά»

Το Ισραήλ τίναξε στον αέρα δύο αυτοκίνητα σε δρόμο κοντά στη Βηρυτό

U.S Navy: 15 πυρηνοκίνητα θωρηκτά κλάσης Trump και στόλο 400 πολεμικών πλοίων θέλει μέχρι το 2056

«Δεν είναι Magura το USV που βρέθηκε στην Λευκάδα», δηλώνει ο Ουκρανός κατασκευαστής των θαλάσσιων drones

Ιράν: Ένας ακόμα άνδρας εκτελέστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Μοσάντ

Eurofighter Typhoon της Αυστρίας αναχαίτισαν δύο φορές αμερικανικά αεροσκάφη τύπου U-28

Top News

Ναταλία Δραγούμη: Δεν λέω την ηλικία μου στην κάμερα, γιατί ίσως δεν κάνει καλό για τη δουλειά μου

Πέτρος Γαϊτάνος: Έχω πει τη λέξη «μ@@@@α» και μετά προσεύχομαι γιατί ξέρω πως δεν είναι σωστό

Αθηνά Οικονομάκου - Μπρούνο Τσερέλα: Εικόνες από την πρόταση γάμου με φόντο τον Πύργο του Άιφελ

Survivor: Τα πρώτα λόγια του Σταύρου Φλώρου στην μητέρα του μετά τον ακρωτηριασμό - «Μαμά τι να στεναχωριέμαι, ζω»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert