Μπορέλ για NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ: Καλώ την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες

Ο Γιοσέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις γεωτρητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Xinhua.

«Η σημερινή ανακοίνωση από την Τουρκία για νέες γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που έχει οριοθετηθεί από την Κύπρο και την Αίγυπτο πυροδοτεί δυστυχώς περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτή η δράση έρχεται σε αντίθεση και υπονομεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και για άμεση αποκλιμάκωση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις, όπως επανέλαβαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις δραστηριότητες και να δεσμευτούν πλήρως και με καλή πίστη σε έναν ευρύ διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο Μπορέλ στη δήλωσή του.

Όπως σημειώνει το Sputniknews.com, τον Αύγουστο η Τουρκία ξεκίνησε και πάλι τις δραστηριότητές της «σε διαφιλονικούμενες» περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που Ελλάδα και Κύπρος θεωρούν πως είναι δικά τους ύδατα.

Υπενθυμίζεται πως χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία απάντησε με αντι-NAVTEX ο σταθμός της Λάρνακας.

 

Πηγή: sputniknews.com