OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Χωρίς «αν» και χωρίς «αλλά» θα γίνει το Brexit

25/07/2019 - 12:40
Μπόρις Τζόνσον
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αφού πέρασε την πρώτη του νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη προτεραιότητα τη επίλυση της κρίσης του Brexit, της ανεπίλυτης εδώ και τρία χρόνια, σε τρεις μήνες.

Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, αν όχι νωρίτερα, «χωρίς «αν» και χωρίς «αλλά» ».., δήλωσε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η σφαγή των υπουργών

Ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ομάδας της Τερέζα Μέι, κάνοντας μία στροφή προς τα δεξιά και διορίζοντας σε θέσεις κλειδιά ακραιφνείς Brexiteer, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τον Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών και τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Βουλή των Κοινοτήτων.

«Είναι η πιο ωμή εκκαθάριση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας», γράφουν οι Times. «Υπουργική σφαγή», σχολιάζει η Daily Mail.

Αυτή η κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά από την δεκαετία του ’80», γράφει η Daily Mirror.

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπουργούς, ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ένας ακόμη ευρωσκεπτικιστής, παραμένει στο τιμόνι του Brexit και ο Ματ Χάνκοκ, που παραμένει στο υπουργείο υγείας.

Πιστός στο στιλ του, ο ασυγκράτητος Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε χθες από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ «να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων στις 31 Οκτωβρίου» επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η αποχώρηση αυτή θα γίνει ακόμη και χωρίς συμφωνία. Επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία «καλύτερη συμφωνία» διαζυγίου, χωρίς το backstop. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από τις θερινές διακοπές που αρχίζουν απόψε και θα παραταθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερες από 100 ημέρες

Ο Μπόρις Τζόνσον «βάζει τον πήχυ υπερβολικά ψηλά», λέει ο Αναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου σε άρθρο του στον Guardian και θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς, ωστόσο, πώς μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του». «Και είναι πρακτικά αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να το κάνει εντός των ισχυουσών προθεσμιών».

«Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία απολύτως νέα συμφωνία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ολίγων εβδομάδων ή μηνών δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που περιμένει να δει αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε θέση να βάλει λεπτομέρειες πίσω από τα σλόγκαν του.

«Προσβλέπω σε συνάντησή μας για να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας», έγραψε λίγο στεγνά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που τον εξέλεξαν με ποσοστό 66%, διχάζει την κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για παράδειγμα, που πέρασε στα πίσω έδρανα ως απλώς βουλευτής, έχει υποσχεθεί ότι θα εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το DUP δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία

Το DUP, το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο στηρίζεται η ισχνή πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Το δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν προτίθεται ωστόσο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για να εμποδισθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε να το αφαιρέσει ως μέσον πίεσης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του DUP , η Αρλίν Φόστερ, κάλεσε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Δουβλίνο να ανανεώσουν τις προσπάθειες για μία «λογική συμφωνία».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε και πάλι χθες το βράδυ πρόωρες εκλογές.

Ο Τζον Κέρτις, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde θεωρεί η προκήρυξη εκλογών θα ήταν «ένα τρομερό σφάλμα για τους Τόρις», σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην Telegraph.

Οι Τόρις πιστώνονται με το 25% των ψήφων σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι έφεραν στις ευρωεκλογές πρώτο το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: BREXITΒΡΕΤΑΝΙΑΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

11/05/2026 - 22:08
Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

11/05/2026 - 19:26

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: 1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών»

Τραμπ: Κρίσιμη σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα βήματα στο Ιράν – «Στο τραπέζι» η επανέναρξη των επιθέσεων

Παραδόθηκε το υποβρύχιο «Πρωτεύς» S113 ως μουσείο – Δένδιας: «H ναυτική παράδοση δύναμη ευθύνης για το μέλλον» [pics]

Λευκάδα: Η στιγμή της ελεγχόμενης έκρηξης των εκρηκτικών που βρέθηκαν στο θαλάσσιο drone [vid]

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

«NATO Tiger Meet 2026»: Παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ η DV Day της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης στον Άραξο [pics, vid]

Τραμπ: «Ηλίθια η απάντηση του Ιράν – Άλλαξαν ξαφνικά γνώμη για το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Τουρκία – Συρία: Συνοριακό φυλάκιο μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει ξανά μετά από 12 χρόνια

Top News

«Σαν κρυστάλλινη σφαίρα»: Βίντεο της NASA αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο νερό που αιωρείται στο διάστημα

Tζένη Κατσίγιαννη: 4.000 άτομα διασκέδασαν με το «Πες μου Πως σε λένε» σε συναυλία της στο Γαλάτσι 

Eurovision: Βίντεο από την πρόβα του Akyla με highlight τη λύρα αλά Έλενα Παπαρίζου

Survivor: Σοβαρό ατύχημα στο ριάλιτι επιβίωσης - Αναστέλλεται η μετάδοση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert