OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπουρκίνα Φάσο: «Διώχνει» επισήμως τις γαλλικές δυνάμεις από την χώρα – Στρέφεται στη Ρωσία

23/01/2023 - 09:29
Μπουρκίνα Φάσο
Share on FacebookShare on Twitter

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο πράγματι απαίτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την επικράτεια της αφρικανικής χώρας εντός ενός μήνα, επιβεβαιώνει επιστολή των αρχών της Ουαγκαντούγκου η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από διπλωματική πηγή χθες Κυριακή.

Στο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, που απευθύνεται στις γαλλικές αρχές και φέρει ημερομηνία 18η Ιανουαρίου (δηλαδή εστάλη την περασμένη Τετάρτη), η Ουαγκαντούγκου «καταγγέλλει και τερματίζει στο σύνολό της τη συμφωνία» της 18ης Δεκεμβρίου 2018 «για το καθεστώς των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων» στη χώρα.

Εξετάζει την κατάσταση το Παρίσι

Με δεδομένη «την προθεσμία ενός μήνα που όριζε η προαναφερθείσα συμφωνία σε περίπτωση αποκήρυξης», το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο «θα το εκτιμούσε εάν επιδεικνυόταν ιδιαίτερη σπουδή» για την τήρησή της από τη λήψη της επιστολής, προστίθεται στο κείμενο. Η διπλωματική πηγή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει χθες Κυριακή αν το Παρίσι έλαβε επίσημα γνώση της επιστολής.

Ερωτηθείσα σχετικά, η γαλλική προεδρία ανέφερε πως αναμένει επιβεβαίωση της θέσης της Ουαγκαντούγκου στο «ανώτατο επίπεδο». Χθες το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως αναμένει «διευκρινίσεις» από την Μπουρκίνα Φάσο σχετικά με το αίτημα να αποχωρήσουν μέσα σε έναν μήνα τα γαλλικά στρατεύματα που επιχειρούν στην αφρικανική χώρα .

Κάνοντας λόγο για «σύγχυση», πρόσθεσε πως θέλει να περιμένει ο μεταβατικός πρόεδρος στην Μπουρκίνα Φάσο, ο Ιμπραήμ Τραορέ, να «εκφραστεί» σχετικά και κάλεσε να επιδειχθεί «μεγάλη σύνεση», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι. Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο προχθές Σάββατο ότι οι αρχές αξίωσαν «την αποχώρηση των γάλλων στρατιωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων AIB.

«Στροφή» προς τη Μόσχα

Η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας, της πάλαι ποτέ αποικιοκρατικής δύναμης στην Μπουρκίνα Φάσο βρισκόταν υπό αμφισβήτηση μήνες τώρα. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις, η πιο πρόσφατη την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου με αίτημα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το κράτος του Σαχέλ, όπου εδρεύει απόσπασμα σχεδόν 400 ανδρών των γαλλικών ειδικών δυνάμεων (η αποστολή Sabre).

Αφότου κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, ο λοχαγός Τραορέ και η κυβέρνησή του κατέστησαν σαφή την πρόθεσή τους να διαφοροποιήσουν τις εταιρικές τους σχέσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών που αιματοκυλίζουν τη χώρα από το 2015. Μεταξύ των νέων συμμάχων που λέγεται πως επιδιώκει να προσεταιριστεί η Ουαγκαντούγκου αναφέρεται ολοένα συχνότερα η Μόσχα.

«Η Ρωσία είναι λογική επιλογή σε αυτή τη δυναμική» και «θεωρούμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί», δήλωνε πριν από δύο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο, ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, αφού συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας, τον Αλεξέι Σαλτίκοφ. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, επισκέφθηκε διακριτικά τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: OPERATION SABREWAGNERΓΑΛΛΙΑΕΜΑΝΝΟΥΕΛ ΜΠΑΚΡΟΝΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟΡΩΣΙΑΣΑΧΕΛΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣΤΡΑΟΡΕ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

11/05/2026 - 08:50
Μακρόν
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

11/05/2026 - 08:39
Μπασάρ αλ-Άσαντ
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

11/05/2026 - 08:30

Διαβάστε Επίσης

AIM-120 AMRAAM: Συμφωνία «μαμούθ» αξίας 3.69 δισεκ. ευρώ θέλει το Βέλγιο για τους πυραύλους

Το «όχι» του Τραμπ στην ειρηνευτική πρόταση του Ιράν, τα Στενά του Ορμούζ και η αύξηση τιμών πετρελαίου

Μακρόν σε Ιράν: Η Γαλλία ουδέποτε εξέτασε την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ

Συρία: Ξάδελφος του Μπασάρ αλ Άσαντ δικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας [vid, pic]

ΗΠΑ: Τα αποθέματα πυρομαχικών έχουν μειωθεί δραματικά από τον πόλεμο στο Ιράν, λέει δημοκρατικός γερουσιαστής

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο νότιο Λίβανο – «Χτυπήσαμε πάνω από 20 υποδομές της Χεζμπολάχ»

Το OnAlert 24 ώρες με τους αμφίβιους καταδρομείς της Λέσβου: CSAR και κρούση με βατραχανθρώπους στο σύγχρονο πεδίο μάχης

Καιρός σήμερα: Μικρή άνοδος θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις – Δείτε αναλυτικά

Top News

Super Κική στον Φειδία Παναγιώτου: Χαλάω γύρω στα 20 με 30 χιλιάρικα το μήνα, είμαι πάρα πολύ σπάταλη

Your Face Sounds Familiar: Νικήτρια η Μαριάντα Πιερίδη με το τραγούδι της Αυστρίας που κέρδισε τη Eurovision του 2025

Δήμητρα Αλεξανδράκη: Το αλκοόλ με κατέστρεψε, πήρα ναρκωτικά άθελά μου μέσα σε ένα μπουκάλι νερό

Απεργία 13 Μαΐου: «Παραλύει το δημόσιο», τι θα γίνει με τα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert