Μπριάνσκ: Ένας νεκρός από ουκρανικό βομβαρδισμό σε ρωσικό χωριό

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό του ρωσικού χωριού Τσαϊσί στη ρωσική επαρχία Μπριάνσκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν το χωριό Τσαϊσί, στην περιοχή Πογκάρσκι του Μπριάνσκ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπογκομάζ στο Telegram. «Δυστυχώς από τον βομβαρδισμό ένας άνδρας έχασε τη ζωή του, δύο κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν».

Ο βομβαρδισμός ρωσικών εδαφών κατά μήκος των συνόρων Ουκρανίας-Ρωσίας είναι τακτικός τους τελευταίους μήνες, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ανεπιθύμητη« κηρύχθηκε ερευνητική ομάδα για τις έρευνές της για τον ρωσικό στρατό

Οι ρωσικές αρχές κήρυξαν σήμερα «ανεπιθύμητη», οδηγώντας εκ των πραγμάτων στην απαγόρευσή της, την ερευνητική ομάδα Conflict Intelligence Team (CIT), γνωστή για τις έρευνές της σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατού σε όλο τον κόσμο.

Η γενική εισαγγελία της Ρωσίας ανέφερε πως έλαβε την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι η CIT συμμετείχε σε «εκστρατείες αντιρωσικής προπαγάνδας από το εξωτερικό με σκοπό να προωθηθούν διαδηλώσεις και καταστρεπτικές ιδέες».

«Ο κύριος σκοπός αυτής της δήθεν δημοσιογραφικής ομάδας είναι να συγκεντρώνει και να δημοσιεύει πληροφορίες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κυρίως προσωπικές πληροφορίες Ρώσων στρατιωτικών που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να τους δυσφημίσουν», προσθέτει η εισαγγελία.

Η CIT, που ιδρύθηκε στη Ρωσία, έγινε γνωστή το 2014 δημοσιεύοντας έρευνες για τις ρωσικές δυνάμεις που εμπλέκονταν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Για τις έρευνές της, εντοπίζει και επαληθεύει πληροφορίες και εικόνες που δημοσιεύονται σε ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Έχει καλύψει κυρίως τις δραστηριότητες ρωσικών δυνάμεων, εκτός από την Ουκρανία, στη Λιβύη, τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Στη Ρωσία, οι συνεργάτες μιας «ανεπιθύμητης» οργάνωσης διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών νομικών διώξεων.

Ο δημιουργός της CIT, ο Ρουσλάν Λεβιέφ, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και διώκεται στη Ρωσία για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε σήμερα πως όλοι οι υπάλληλοί του βρίσκονται εκτός της χώρας και ως εκ τούτου είναι «περισσότερο ή λιγότερο ασφαλείς».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία αρχείου