MQ-4C : Αναγκαστική προσγείωση του «Τρίτωνα» λόγω βλάβης.

Το MQ-4C Triton αντιμετώπισε τεχνική βλάβη, με αποτέλεσμα να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωσης στη Ναυτική Βάση Ventura County (NBVC) στο Point Mugu στις 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α.

Η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει πως λέει ως προληπτικό μέτρο, οι πιλότοι έκλεισαν τον κινητήρα, ως προληπτικό μέτρο και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν προσγείωση στο Point Mugu αλλά το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους απέτυχε να λειτουργήσει και το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διάδρομο με μεγάλη ταχύτητα, προκαλώντας ζημιά περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά στοιχεία για τη μονάδα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-4C-168460 και MQ 4C-168461, τέθηκαν σε υπηρεσία τη συγκεκριμένη Ναυτική Βάση, τον Ιούνιο.

Όσον αφορά μερικά από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου αεροσκάφους, το MQ-4C «Triton» επιτελεί λειτουργίες πληροφόρησης, παρατήρησης και αναγνώρισης, που σε συνδυασμό με το το P-8A Poseidon θα αποτελούν τα συστήματα θαλάσσιας περιπολίας και αναγνώρισης των δυνάμεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ Block 20 και Block 30 Global Hawk, που διαθέτει έναν ενεργό αισθητήρα πολλαπλών λειτουργιών AN / ZPY-3 (MFAS), το οποίο δίνει στο Triton τη δυνατότητα να καλύψει περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σε μια ενιαία αποστολή που μπορεί να διαρκέσει 24 ώρες, σε υψόμετρα άνω των 10 μιλίων, με επιχειρησιακό εύρος 8.200 ναυτικών μιλίων.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να προμηθευτεί 68 τέτοια αεροσκάφη και 2 πρωτότυπα. Τα MQ-4Cs του Point Mugu αναμένεται να αναπτυχθούν αργότερα το 2018 στο Γκουάμ με ένα βασικό σύνολο δυνατοτήτων αρχικά, όπως ηλεκτρονικά μέτρα υποστήριξης αποστολών, για τον εντοπισμό ραντάρ από σήματα πλοίων στο πλαίσιο ναυτικών επιχειρήσεων πληροφόρησης, παρατήρησης και αναγνώρισης..

Τέλος, το Triton αναμένεται να φτάσει σε μια αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2021.
 
Πηγή: Aviationist