MQ-9 Reaper: Η στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού UAV από τους Χούθι [vid]

Ο σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη, ότι κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-9 Reaper των ΗΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Το αμερικανικό drone εκτελούσε εχθρικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας στον εναέριο χώρο των χωρικών υδάτων της Υεμένης, ως μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ».

Μάλιστα, οι Χούθι δημοσίευσαν σχετικό βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται καρέ καρέ η στιγμή της κατάρριψης του MQ-9 Reaper, Κορυφαίος αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό και συμπλήρωσε ότι διερευνάται κατά πόσο το UAV πετούσε πάνω από την Υεμένη ή σε διεθνή εναέριο χώρο.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι διεμήνυσε πως «εχθρικές ενέργειες» όπως η αποστολή του αμερικανικού UAV «δεν θα μας εμποδίσουν να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας εναντίον ισραηλινών στόχων». Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει πολλές φορές πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταρριφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως της Ερυθράς Θάλασσας.

Στα τέλη Οκτωβρίου, το αντιτορπιλικό USS Carney κλάσης Arleigh Burke, είχε αναχαιτίσει τουλάχιστον τέσσερις πυραύλους cruise και 15 drones που εκτοξεύθηκαν από τους αντάρτες Χούθι, μέσα σε μια περίοδο 9 ωρών, ενώ οι αντιαεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ αναχαίτισαν βαλλιστικό πύραυλο με το σύστημα Arrow.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / CNN