MQ-9 Reaper: Καρέ-καρέ η πτώση και η συντριβή φλεγόμενου UAV στη Λιβύη [pics, vid]

Ένα αμερικανικής κατασκευής UAV, τύπου MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε στη Λιβύη, λίγο έξω από την Βεγγάζη.

Οι πληροφορίες για το ποιός του κατέρριψε είναι ασαφείς: Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κατέρριψαν οι μισθοφόροι της ρωσικής Wagner, ενώ άλλοι αναφέρουν πως το MQ-9 Reaper καταρρίφθηκε από τον LNA, τον στρατό του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.

Η στιγμή του UAV να πέφτει τυλιγμένο στις φλόγες και να συντρίβεται, καταγράφηκε σε βίντεο:

Ασαφές είναι και το ποιός πετούσε το οπλισμένο UAV στην περιοχή: κάποιοι – όπως το Clash Report – ισχυρίζονται ότι μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν MQ-9 Reaper στην περιοχή.

Άλλοι ωστόσο αναφέρουν πως τον συγκεκριμένο τύπο μη επανδρωμένου αεροσκάφους διαθέτουν στην περιοχή επίσης η Βρετανική, η Ιταλική και η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν την εμφάνισή τους και φωτογραφίες από τα συντρίμμια του UAV, το οποίο κατά τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) ήταν οπλισμένο κι έπεσε στην περιοχή κοντά στην αεροπορική βάση Μπενίνα, στην Βεγγάζη.

Ο ερευνητής στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα Τζότζεφ Ντέμπσεϊ αναφέρει πως εκτός από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, MQ-9 Reaper διαθέτουν ακόμη η Ισπανία και η Ολλανδία.