Μυστήριο με σύλληψη ακραίου ισλαμιστή

Μυστήριο με την σύλληψη του ακραίου ισλαμιστή -και παλαίμαχου του Αφγανιστάν – Αμπου Ιγιάντ,ενώ συνεχίζεται η ένταση και τα επεισόδια  σε διάφορες πόλεις στην Λιβύη όπου  συνεχίζεται η αστάθεια στον τομέα της ασφάλειας μετά την εξέγερση που  ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
Αρχικά μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας TAP -και από την τουρκική τηλεόραση -ότι Λιβυκές και αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις συνέλαβαν στη Μιζουράτα της Λιβύης, σε κοινή επιχείρηση, τον ηγέτη της τυνησιακής ριζοσπαστικής  οργάνωσης »Ανσάρ Αλ Σαρία», Σαϊφουλάχ Μπεναχσίν γνωστό και ως Αμπού Ιγιάντ και ο οποίος είχε  παλιότερα πολεμήσει στο Αφγανιστάν . Στην συνέχεια  ο αμερικανικός στρατός  αρνήθηκε την συμμετοχή του ή οποιαδήποτε ανάμειξη στη σύλληψη του αρχηγού ισλαμιστικής οργάνωσης στην Τυνησία.

Η διάψευση των ΗΠΑ-τι κυκλοφορεί

«Ο αμερικανικός στρατός δεν συμμετείχε σε οποιαδήποτε επιχείρηση με στόχο τον ηγέτη της Άνσαρ Αλ Σαρία, Αμπού Ιγιάντ σήμερα στη Λιβύη» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης στην Αφρική.

 Αμερικανοί αξιωματούχοι πληροφοριών δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το προσωπικό τους δεν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον του Αμπού Ιγιαντ.

Κάποιοι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Αμπού Ιγιάντ έχει πράγματι συλληφθεί, κάποιοι άλλοι όμως εκτιμούν ότι οι αναφορές δεν έχουν επιβεβαιωθεί και δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες.

Ποια είναι η  οργάνωση Άνσαρ Αλ Σαρία 

Η οργάνωση Άνσαρ Αλ Σαρία(«Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου») είναι ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.Στην Λιβύη η Ανσάρ αλ – Σαρία σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης και ήρθε στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι .Είναι μια ομάδα πολιτοφυλακής ισλαμιστική που υποστηρίζει την εφαρμογή του αυστηρού νόμου της Σαρία σε ολόκληρη τη Λιβύη .Πρώτη μεγάλη δημόσια εμφάνιση της συνέβη στις 7 Ιουνίου του 2012, όταν οδήγησε  200 φορτηγά  με πυροβόλα κατά μήκος πλατεία Ταχρίρ της Βεγγάζης και απαίτησε την επιβολή του νόμου της Σαρία .Το λογότυπο της ομάδας της Λιβύης  είναι ένα ζευγάρι όπλων AK -47 , μια γροθιά και ένα ανοικτό Κοράνι .
Οπως έχει επισημανθεί από Τυνήσιους ηγέτες ,  η περιοχή του Μάγρεμπ-βορεια Αφρική – εξελίσσεται σε κέντρο τρομοκρατών  »τζιχαντιστών» που συνιστούν το «μεγάλο κίνδυνο» για  την όποια σταθερ’ότητα στην περιοχή.Οι τζιχαντιστές αυτοί μετακινούνται  από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν προς την περιοχή του αραβικού Μάγρεμπ.Στη Τυνησία υπολογίζεται ο αριθμός τους  σύμφωνα με την αστυνομία, στους 3.000″ και είναι όλοι τους γνωστοί στις αρχές

Στις 14 Σεπτεμβρίου, διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αντιισλαμική ταινία «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» επιτέθηκαν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα.Στην πλειονότητά τους προέρχονταν από το κίνημα των σαλαφιστών του Αμπού Ιγιάντ.
Χθες επίσης  ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε επίθεση που εξαπολύθηκε στην Βεγγάζη.