Να δικαστεί φέτος ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ζητά ο δικηγόρος που κάθισε στο σκαμνί του ΔΠΔ τον Μιλόσεβιτς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί φέτος στην Ουκρανία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εκεί, λέει ο άνθρωπος που ηγήθηκε της δίωξης του πρώην Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Ο Sir Geoffrey Nice είπε στο BBC ότι ο κ. Πούτιν ήταν «ένοχος» για επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός δικηγόρος εξέφρασε την έκπληξή του που οι εισαγγελείς και οι πολιτικοί δεν «διατύπωσαν αυτό το αίτημα πολύ πιο ανοιχτά».

Η Ρωσία αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Όμως, μιλώντας στο BBC και στο πρόγραμμα Broadcasting House του Radio 4, ο Sir Geoffrey περιέγραψε τις ενέργειες της Μόσχας κατά τη διάρκεια της εισβολής ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» – καθώς πολιτικοί στόχοι δέχονταν επιθέσεις.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θεωρούνται από τα πιο σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με τους λεγόμενους «κανόνες» του πολέμου.

Αυτοί οι νόμοι απαγορεύουν τις επιθέσεις σε αμάχους – ή υποδομές ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους – και ορίζονται σε διεθνείς συνθήκες όπως οι Συμβάσεις της Γενεύης.

Για παράδειγμα, οι επανειλημμένες επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου λόγω της ζημίας που προκλήθηκε στους αμάχους. Η Ρωσία επιμένει ότι πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα για χιλιάδες κακοποιήσεις από την εισβολή τους στη γειτονική χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο γενικός εισαγγελέας στο Κίεβο λέει ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 62.000 εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων περισσότερων από 450 παιδιών. Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Ο Sir Geoffrey συνεργάστηκε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) μεταξύ 1998 και 2006. Ηγήθηκε της υπόθεσης κατά του πρώην Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάστηκε στη Χάγη το 2002 για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Μιλόσεβιτς – κάποτε γνωστός ως ο «χασάπης των Βαλκανίων» – πέθανε στη φυλακή πριν ολοκληρωθεί η δίκη.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Sir Geoffrey είπε ότι η υπόθεση «δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη» εναντίον του κ. Πούτιν και δεν υπήρχε «καμία αμφιβολία» για τις αποφάσεις και τις εντολές που οδηγούν απευθείας στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Αυτό σημαίνει ότι το «πιο σημαντικό πράγμα» είναι να δικαστεί ο ίδιος ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, αντί για χαμηλόβαθμους στρατιώτες που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είπε ο διαπρεπής νομικός στην εκπομπή του BBC Broadcasting House.

Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε δίκη «θα μπορούσε να γίνει αύριο το πρωί, σε ό,τι με αφορά» και θα πρέπει να διεξαχθεί από Ουκρανούς στην ουκρανική γλώσσα. Ο ίδιος ο κ. Πούτιν δεν θα χρειαστεί να είναι παρών, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Sir Geoffrey έδωσε μια υποθετική εξήγηση για το γεγονός ότι Ρώσος ηγέτης δεν έχει αντιμετωπίσει σκληρότερα μέτρα μέχρι στιγμής: ότι δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει μια κίνηση για την απαλλαγή του από τη δίωξη ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) – το οποίο έχει δικαιοδοσία για την Ουκρανία – «δεν έχει κάνει ακόμη μια δήλωση σχετικά με την ευθύνη του Πούτιν για αυτά τα εγκλήματα».

Ο Sir Geoffrey είπε ότι αυτή η «απροθυμία» θέτει από μόνη της το ερώτημα εάν υπάρχει κάποιο είδος «πολιτικού πλεονεκτήματος» για να μην κατηγορηθεί ο πρόεδρος Πούτιν.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ιδέα οποιασδήποτε ειρηνευτικής διευθέτησης που θα απέτρεπε τη δίκη του κ. Πούτιν είναι μια «τρομερή προοπτική» που θα ήταν «μια πλήρης άρνηση δικαιοσύνης στον λαό της Ουκρανίας».

Ως απάντηση, το ΔΠΔ απέρριψε οποιονδήποτε ισχυρισμό περί «πίεσης ή επιρροής» στον εισαγγελέα, Καρίμ Καν, να καθυστερήσει οποιαδήποτε έρευνα.

Ο κ. Καν «είχε επανειλημμένα μιλήσει επίσημα και δημόσια … για να δημοσιοποιήσει ότι η λογοδοσία είναι επιτακτική ανάγκη που πρέπει να επιτευχθεί», ανέφερε μια δήλωση του ΔΠΔ.

Πρόσθεσε τέλος ότι ο εισαγγελέας εργαζόταν επί τόπου στην Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου – και πως εντάλματα σύλληψης θα εκδοθούν όταν συγκεντρωθούν αρκετά ακλόνητα στοιχεία.

Πηγή: BBC