Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο θύλακας τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν – Οι Αρμένιοι ζητούν την καθαίρεση του Πασινιάν

Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στους Αρμένιους κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά και στη γειτονική Αρμενία, αφού οι δυνάμεις του έθεσαν υπό έλεγχο αυτόν τον ορεινό θύλακα.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊζάν ανέκτησε την πλήρη κυριαρχία των εδαφών του και τώρα επιθυμεί να ενσωματώσει τον πληθυσμό του Καραμπάχ και να μετατρέψει την περιοχή αυτήν σε «παράδεισο». Το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, δεν έχει τίποτα εναντίον των Αρμένιων κατοίκων του Καραμπάχ –«είναι πολίτες μας», είπε χαρακτηριστικά– αλλά μόνο εναντίον της «εγκληματικής» ηγεσίας των αυτονομιστών.

Το Μπακού εκτιμά το γεγονός ότι η Αρμενία, στη στήριξη της οποίας υπολόγιζε το Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν επιδίωξε να παρέμβει στη στρατιωτική επιχείρηση των Αζέρων. Αυτό το γεγονός βελτιώνει τις προοπτικές ειρηνευτικών συνομιλιών, είπε ο Αλίεφ.

Ο Αζέρος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι αυτονομιστές άρχισαν να παραδίδουν τον οπλισμό τους και να εγκαταλείπουν τις στρατιωτικές θέσεις τους, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την οποία τερματίστηκε η «επίθεση αστραπή» στον θύλακα. Πρόσθεσε ότι οι αζέρικες δυνάμεις «κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος» των αυτονομιστικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους και «αποκατέστησαν την εθνική κυριαρχία» στην περιοχή.

Οι αυτονομιστές δέχτηκαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.

200 νεκροί και 10.000 εκτοπισμένοι 

Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν και περισσότεροι από 400 τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε σήμερα ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον θύλακα αυτόν.

Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».

Επικοινωνία Πασινιάν – Πούτιν

Η εκεχειρία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμένιων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ τηρείται προς το παρόν, ανακοίνωσαν απόψε οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή.

«Καμία παραβίαση της εκεχειρίας δεν διαπιστώθηκε» αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε αυτή η ρωσική δύναμη.

Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομακρύνει με ασφάλεια από κοινότητες του Ναγκόρνο Καραμπάχ 3.154 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 1.428 είναι παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησε την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες σήμερα, λίγες ώρες αφότου κηρύχθηκε εκεχειρία στον θύλακα αυτόν.

Η εκπρόσωπος του Πασινιάν, Ναζέλι Μπαγντασαριάν, ανέφερε μέσω του Facebook ότι «συζητήθηκε η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι Πούτιν και Πασινιάν συζήτησαν επίσης θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Η κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μια «εσωτερική υπόθεση» του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Καραμπάχ αποτελεί μια εσωτερική υπόθεση του Αζερμπαϊτζάν», τόνισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Το Αζερμπαϊτζάν δρα σε δικό του έδαφος, το οποίο αναγνωρίζεται ως τέτοιο από την αρμενική ηγεσία», συμπλήρωσε.

Διαδηλώσεις στην Αρμενία κατά του Πασινιάν 

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν μπροστά από την έδρα της αρμενικής κυβέρνησης στο Γερεβάν, ζητώντας την παραίτηση του Πασινιάν. «Χάνουμε την πατρίδα μας, τον λαό μας», είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο 20χρονος μουσικός Σαργκίς Χαγιάτς.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, στην καρδιά του Γερεβάν. Στο κέντρο της πόλης θεάθηκαν και πολλά φορτηγά στα οποία επέβαιναν Αρμένιοι στρατιώτες.

Ο Σαμβέλ Σαργκσιάν, 21 ετών, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Γερεβάν, είπε ότι η Αρμενία πρέπει να βοηθήσει το Καραμπάχ. «Πρέπει η Αρμενία να ενωθεί με το Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ) και να πολεμήσει», είπε ο Σαργκσιάν, που γεννήθηκε στην πρωτεύουσα του θύλακα, το Στεπανακέρτ (κατά τους Αρμένιους) ή Χανκέντι (κατά την αζέρικη ονομασία της). «Οι Αρμένιοι δεν μπορούν να αποδεχτούν μια άλλη χώρα, μια άλλη θρησκεία. Γιατί να το δεχτούμε εμείς; Γιατί η Αρμενία δίνει ένα μέρος της σε άλλο κράτος;» πρόσθεσε. «Αν χάσουμε το Αρτσάχ, χάνουμε την Αρμενία. Επειδή το επόμενο βήμα θα είναι η Αρμενία», προειδοποίησε ο Σαργκσιάν, που κρατούσε την κόκκινη, μπλε και πορτοκαλί σημαία του Αρτσάχ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν το κοινοβούλιο να ξεκινήσει μια «διαδικασία καθαίρεσης» του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε στο πλήθος ο Ισκάν Σαγκατελιάν, του κόμματος Dachnaktsoutyoun. Τα κόμματα αυτά θέλουν επίσης να συγκροτηθεί μια «εθνική επιτροπή» που θα κατευθύνει το λαϊκό κίνημα και «θα μας απελευθερώσει από αυτές τις αρχές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφίες Reuters