Ανησυχία Κρεμλίνου για την κατάσταση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

 H Μόσχα ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Коммерсант. .

«Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ανησυχεί. Η κατάσταση δημιουργεί πράγματι σοβαρές ανησυχίες στο Κρεμλίνο. Όπως γνωρίζετε εχουν ληφθεί μέτρα κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας, του Ερεβάν, και του Μπακού, καθώς και κατά των συνόρων των κατάλληλων διεθνών ινστιτούτων. Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν ώστε να επιστρέψουμε σ’ένα καθεστώς κατάπαυσης του πυρός,» δήλωσ ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα αρνείται να προβεί σε σχόλια σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν όσο αφορά την σύγκρουση για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, «περίπου 30 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην εμπόλεμη ζώνη Καραμπάχ.» Η έκθεση σημειώνει ότι «καταστράφηκαν επίσης 3 τεθωρακισμένα και μία πυροβολαρχία», τονίζοντας οτι «οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ελέγχουν πλήρως την επιχειρησιακή κατάσταση κατά μήκος της πρώτης γραμμής.»

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με πρέσβεις των χωρών μελών του ΟΑΣΕ, δήλωσε οτι η Αρμενία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην περίπτωση της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αρμενία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.