NATO: Αλλαγή σκυτάλης στις εναέριες περιπολίες στην Βαλτική

 Αλλαγή σκυτάλης στην αποστολή εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην Βαλτική, με το Βέλγιο και την Γερμανία να αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του συμμαχικού εναέριου χώρου από τις εχθρικές απειλές.

Οι Βέλγοι και οι Γερμανοί πιλότοι μαχητικών είναι πλέον υπεύθυνοι για την εναέρια περιπολία στις χώρες της Βαλτικής, στο πλαίσιο της τακτικής εναλλαγής δυνάμεων του ΝΑΤΟ που επικεντρώνεται στην προστασία του εναέριου χώρου της συμμαχίας.

Οι πιλότοι των Βελγικών F-16 ξεκίνησαν την αποστολή τους την Παρασκευή, αντικαθιστώντας την Πορτογαλία και θα επιχειρούν από βάση στο Siauliai της Λιθουανίας.

Οι Γερμανοί, που ξεκίνησαν την αποστολή τους από την βάση Amari στην Εσθονία την Πέμπτη, θα ενισχύσουν τις βελγικές δυνάμεις.

Αυτή είναι η 48η εναλλαγή των αποσπασμάτων που συνέβαλαν στην αποστολή της αστυνόμευσης της Βαλτικής του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργήθηκε το 2004 για να βοηθήσει τις μικρές βαλτικές χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη.

Το επίκεντρο της αποστολής είναι να παρακολουθεί και να παρεμποδίζει ρωσικά αεροσκάφη που πετούν κοντά στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και το ΝΑΤΟ έχει παρατηρήσει αύξηση του αριθμού των αγνώστων ρωσικών αεροσκαφών που επιχειρούν στη Βαλτική.

Πηγή Stars & Stripes