NATO: Ασκήσεις «αεροπορικής κυριαρχίας» στην Ουκρανία υπό το βλέμμα της Μόσχας

Η Ουκρανία έχει προγραμματίσει μια σειρά μεγάλων αεροπορικών ασκήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και επτά άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Υπουργείο Αμύνης της Ουκρανίας.

Οι ασκήσεις Clear Sky 2018 που διαρκούν 12 ημέρες διεξάγονται στη δυτική Ουκρανία.

Συμμετέχουν περίπου 700 στρατιώτες, οι μισοί από τους οποίους προέρχονται από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-15C Eagle και των αεροσκαφών C-130J Super Hercules θα συμμετέχουν στην άσκηση μαζί με περίπου 30 ουκρανικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το Υπουργείο, στις 8 Οκτωβρίου.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ δήλωσε ότι τα Πολωνικά, Ρουμανικά και Ουκρανικά αεροσκάφη θα συνεργαστούν «στον αέρα για την προστασία του εναέριου χώρου» για πρώτη φορά.

Ο στόχος είναι «να ενισχυθούν οι περιφερειακές δυνατότητες για την εξασφάλιση της αεροπορικής κυριαρχίας και να προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια μέσω της συνεργασίας», δήλωσε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Βέβαια, οι ανησυχίες στην περιοχή έχουν αυξηθεί ήδη, αναφορικά με τη Ρωσία, από την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαίας στην Ουκρανία το 2014.

Πηγή: Defence Talk