NATO: Τι είπε ο Γενικός Γραμματέας στον Ζόραν Ζάεφ για την ένταξη των Σκοπίων

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg επαίνεσε τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το θέμα του ονόματος της χώρας, ενώ για άλλη μια φορά, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η πΓΔΜ θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Το πρόβλημα με το όνομα υπάρχει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα έχουμε την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Η συμφωνία πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τους άλλους ως προς τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται η ειρήνη και η σταθερότητα. Περιμένω από τη χώρα σας να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, θα μπορέσετε να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο. Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή, μην χαραμίσετε αυτή την ευκαιρία «, δήλωσε ο Stoltenberg.

Εν τω μεταξύ, η οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, ο Ζόραν Ζάεφ, προέτρεψε τους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν υπέρ αυτής της συμφωνίας.

«Δημιουργήσαμε γέφυρες για να λύσουμε τις διαμάχες που είχαμε με τις γειτονικές χώρες. Η συμφωνία με την Ελλάδα μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Βήμα προς βήμα, η χώρα έχει επιτύχει αυτό που ο όλοι θεωρούσαν αδύνατο. Τώρα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε «ναι» στο μέλλον μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή IBNA