NATO: «Αυξάνεται ο κίνδυνος για εξάπλωση του πολέμου» – Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Στείλτε μας όπλα τώρα»

«Οι Σύμμαχοι του NATO συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γ.Γ. του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε σημαντική βοήθεια.

«Οι Σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.

«Οι Σύμμαχοι καταδικάζουν όλες τις φρικιαστικές δολοφονίες των αμάχων που είδαμε στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τον ρωσικό έλεγχο. Όλα τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν και όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι Σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για διεθνή έρευνα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

«Προετοιμαζόμαστε για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ή μήνες, ίσως και χρόνια», δήλωσε στη συνέχεια ο Γ.Γ. του NATO. «Πρώτα από όλα θα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και η ευθύνη του Πούτιν είναι να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση», τόνισε.

«Αυξάνεται ο κίνδυνος για εξάπλωση του πολέμου»

Σημείωσε, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Το NATO επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη νατοϊκή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Ανεξάρτητα με το πόσο θα διαρκέσει ακόμα αυτός ο πόλεμος, οι συνέπειες στην ασφάλεια θα είναι μακροπρόθεσμες», πρόσθεσε.

Εξάλλου, οι Υπουργοί Εξωτερικών του NATO συμφώνησαν ότι πρέπει να βοηθήσουμε άλλους εταίρους να ενισχύσουν την ικανότητά τους να το αμυνθούν, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», ανέφερε.

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Ουκρανία έχει ανάγκη για όπλα τώρα

Η σφαγή στην Μπούτσα είναι η κορυφή του παγόβουνου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη «είναι πολύ χειρότερη».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του NATO στις Βρυξέλλες μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών σημείωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να μιλάνε για να δουν πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Ερωτηθείς σχετικά με τον οπλισμό που αποστέλλεται στην Ουκρανία, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη των όπλων αλλά τόνισε ότι αυτή την περίοδο σημασία έχει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής τους κι ότι υπάρχει ανάγκη για όπλα «τώρα», αλλιώς θα είναι αργά.

Τέλος, επισήμανε ότι όσο η Δύση συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει την Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters