NATO: Έτοιμη η Δανία να αυξήσει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις της σε Ιράκ και Βαλτική

Η Δανία ανακοίνωσε την πρόθεση της να προσφέρει περισσότερες δυνάμεις στις αποστολές του ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Βαλτική, λίγες μέρες πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Anders Samuelsen χαρακτήρισε την κίνηση ως ενέργεια για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Νότο» και την «Ρωσική επιθετικότητα» στην Ανατολή.

Η κυβέρνηση της Δανίας εξέφρασε την ετοιμότητά της να αυξήσει, αν χρειαστεί, τις στρατιωτικές της συνεισφορές στο Ιράκ και στα κράτη της Βαλτικής στο πλαίσιο της διεθνούς δέσμευσης της Δανίας τα επόμενα χρόνια, ανέφερε το κανάλι TV2 .

Η Δανία μπορεί να αυξήσει το προσωπικό της στο Ιράκ για να εκπαιδεύσει ιρακινά στρατεύματα με 15 άνδρες, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Anders Samuelsen της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και ο υπουργός Άμυνας Κλαους Χιόρ Φρέντερικσεν του Φιλελεύθερου Κόμματος κατά τη διάρκεια συνάντησης με την κοινοβουλευτική επιτροπή εξωτερικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση προτίθεται να συμβάλει περισσότερο στο Νότο και στην Ανατολή, δηλαδή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Νότο και σε σχέση με τη Ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολή», δήλωσε ο Anders Samuelsen, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Δανίας ήταν ένα σημάδι αλληλεγγύης.

Ο Samuelsen ανέφερε επίσης την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στις Βαλτικές χώρες ως επιλογή. Ωστόσο, το ακριβές μέγεθος της αύξησης δεν αναφέρθηκε.

Η επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση το πράσινο φως για να προχωρήσει με τα σχέδια, τα οποία θα παρουσιαστούν με πιο συγκεκριμένη μορφή πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχουν και οι δύο υπουργοί. Η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 11 έως 12 Ιουλίου με τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στηναντζέντα να είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, η τρομοκρατία και οι υβριδικές απειλές.

«Είπαμε προηγουμένως ότι θα θέλαμε να διατηρήσουμε σταθερή την δύναμη που έχουμε στην Εσθονία και έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε τη συμμετοχή μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με εκπαιδευτικές αποστολές», ανέφερε ο Claus Hjort Frederiksen.

Τον Μάιο του 2018, η Δανία ανακοίνωσε την απόφαση να αοσύρει 60 στελέχη των ειδικών δυνάμεων της από το Ιράκ, καθώς οι περισσότερε περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ έχουν απελευθερωθεί.

Πρόσφατα, η Δανία έχει δεχθεί πίεση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να συνεισφέρει περισσότερο στη συμμαχία. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Δανίας κυμαίνονται επί του παρόντος στο 1,1% του ΑΕΠ της, κάτι που είναι πολύ χαμηλότερο από το 2% της κοινής δέσμευσης του ΝΑΤΟ και το επιθυμητό επίπεδο δαπανών 4% του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Πηγή Sputnik