NATO: Γάλλος Αεροπόρος ο νέος Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού

Το ΝΑΤΟ έχει επέλεξε τον Γάλλο Πτέραρχο André Lanata, πρώην πιλότο, ως τον επόμενο επικεφαλής της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού, μιας από τις κορυφαίες θέσεις της Συμμαχίας.

«Η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας χαιρετίζει το διορισμό από το ΝΑΤΟ του Πτεράρχου και Α/ΓΕΑ André Lanata, ως τον επόμενο Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού», δήλωσε στις 7 Ιουνίου το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

Ο Lanata θα αναλάβει τη θέση του τον Σεπτέμβριο, όταν ο Πτέραρχος Denis Mercier θα αποχωρήσει, δήλωσε εκπρόσωπος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Mercier θα παραιτηθεί από την ενεργό υπηρεσία.

Το Παρίσι εκτιμά το διορισμό Γάλλου αξιωματικού στη βάση του ΝΑΤΟ στο Νορφολκ της Βιρτζίνια, η οποία με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή στην Ευρώπη είναι μία από τις δύο κορυφαίες θέσης της Συμμαχικής Ιεραρχίας.

«Η συμμαχική διοίκηση για το μετασχηματισμό διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της ικανότητας της συμμαχίας να προλαμβάνει και να προετοιμάζεται για τις τεχνολογικές και επιχειρησιακές προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Lanata διορίστηκε Α/ΓΕΑ της Γαλλικής Αεροπορίας το 2015. Έχει πετάξει 146 αποστολές μάχης σε έξι θέατρα επιχειρήσεων, με περισσότερες από 3.300 ώρες πτήσης, κυρίως με Mirage F1CR και Mirage 2000D.

Η τοποθέτηση ενός Γάλλου Ανώτατου Αξιωματικού ως διοικητής σε πόστο κομβικής σημασίας ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Γαλλία, όταν επέστρεψε στη συμμαχία το 2009.

Πηγή DefenseNews.com