«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του NATO», δήλωσε σήμερα το βράδυ από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να οριστικοποιηθεί η ένταξή τους, για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λάθος υπολογισμός από τη Μόσχα» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
«Κατανοώ τις ανησυχίες σας», ανέφερε ο επικεφαλής του NATO στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «περισσότερη εμπιστοσύνη» στη νέα σουηδική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας από τη Σουηδία είναι ένα σημαντικό βήμα. «Από την άλλη, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα στοιχεία αυτού του μνημονίου έχουν εφαρμοστεί πλήρως από αυτές τις δύο χώρες».
«Είχαμε ελάχιστες ελπίδες με την προηγούμενη κυβέρνηση της Σουηδίας, αλλά η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ό,τι αφορά αυτό το ζήτημα», είπε, επιβεβαιώνοντας την επίσκεψη, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον «μετά από πρόσκληση του προέδρου μας».
Δύσκολο να υπογράψει την ένταξη πριν τις εκλογές του 2023
Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη -από τα 30- της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη.
Η Τουρκία είναι απίθανο να υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO πριν από το τέλος του 2022, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ακόμη και πριν από τις εκλογές του 2023 είναι ελάχιστες, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά για να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα και η ατζέντα του τουρκικού κοινοβουλίου είναι γεμάτη για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία είναι ευχαριστημένη με τη συνεργασία της Φινλανδίας, αλλά σχεδιάζει να ψηφίσει και για τις δύο αιτήσεις ταυτόχρονα, ανέφεραν.
Με πληροφορίες από: Al Arabiya / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters