ΝΑΤΟ: Ισχυροποιεί τις δυνάμεις του στην Αν. Ευρώπη

Τη δημιουργία νέων στρατηγείων στην Ανατολική Ευρώπη και τη δημιουργία νέας περιφερειακής έδρας της, ενισχυμένης, πλέον, δύναμης ταχείας αντίδρασης, ώστε να ενισχύσουν την περιοχή αυτή σε περίπτωση απειλής από τη Ρωσία, αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η συμμαχία. 

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης της συμμαχίας θα είναι επιπέδου μεραρχίας, όπως ανακοινώθηκε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά αμυντικά, που απαντούν στην προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Ρωσία.

«Τα μέτρα αποτελούν απάντηση στις πρόσφατες ρωσικές κινήσεις και είναι σε πλήρη συμφωνία με τις διεθνείς υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ.Εκφράστηκαν επίσης οι αυξανόμενες ανησυχίες στους κόλπους της συμμαχίας για τη ρωσική πυρηνική στρατηγική.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα ηγούνται εκ περιτροπής της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα συσταθεί. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Πολωνία θα αναλάβουν, επίσης, ηγετικό ρόλο. Γερμανία, Νορβηγία και Ολλανδία θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην συγκρότηση της Δύναμης Υπερταχείας Αντίδρασης (VJTF), εντός του 2015.

Ο σκληρός πυρήνας της Νατοϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης θα είναι η πολυεθνική ταξιαρχία VJTF, τμήματα της οποίας θα αναπτυχθούν σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία. Η συνολική δύναμη του σχηματισμού αυτού δεν θα ξεπερνά τους 5.000 άνδρες, αλλά θα επανδρωθεί με επίλεκτους στρατιώτες. Οι υπόλοιποι άνδρες της δύναμης ταχείας αντίδρασης θα έχουν χρόνο ενεργοποίησης 2-7, το πολύ, ημερών.

Την σύσταση, τέλος, στρατηγείου του Πολυεθνικού Σώματος Βορειοανατολικής πτέργυγας αναλαμβάνουν Δανία, Γερμανία και Πολωνία. Παράλληλα θα συσταθεί, υπό την αιγίδα της Ρουμανίας, μεραρχικό στρατηγείο της Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιοανατολικής πτέρυγας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Russia Today