ΝΑΤΟ: Νέες απειλές Τραμπ προς τους συμμάχους – «Αυξήστε τις αμυντικές δαπάνες, αλλιώς..»

Ο Πρόεδρος Trump έστειλε γράμματα στους ηγέτες αρκετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, της Νορβηγίας και του Καναδά – στα οποία απαιτεί να αυξήσουν την αμυντικές δαπάνες τους και προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν την υπομονή τους με την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις ασφάλειας που προβλέπει η Συμμαχία.

Οι επιστολές, που απεστάλησαν τον Ιούνιο, είναι το τελευταίο σημάδι της κόντρας μεταξύ του Προέδρου Trump και των συμμάχων των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, η οποία θα θέσει υπό δοκιμή την δέσμευση του προέδρου στη Συμμαχία. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την αξία του ΝΑΤΟ και έχει ισχυριστεί ότι τα μέλη του εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ.

Οι επικρίσεις του Προέδρου Τραμπ αυξάνουν τις πιθανότητες μιας νέας αντιπαράθεσης με τους συμμάχους των ΗΠΑ, μετά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην σύνοδο των G7, τον περασμένο μήνα στο Κεμπέκ.

Υπάρχουν φόβοι πως η σύνοδος κορυφής αντί να αναδείξει την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων έναντι της Ρωσικής απειλής, θα υπογραμμίσει τα μεγάλα χάσματα που υπάρχουν εντός της συμμαχίας. Κάτι τέτοιο θα χαροποιούσε πολύ τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας μετά τη συνάντηση του ΝΑΤΟ και του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η διαιώνιση των διαιρέσεων εντός της συμμαχίας.

Στις επιστολές του, ο πρόεδρος υπαινίσσεται ότι μετά από περισσότερο από ένα χρόνο δημόσιων και ιδιωτικών καταγγελιών του ότι οι σύμμαχοι δεν έκαναν αρκετά για να μοιραστούν το βάρος της συλλογικής άμυνας, ο Τραμπ μπορεί να εξετάζει μια απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο .

Πηγή New York Times