OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

NATO: Όχι σε «φραγμούς» σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ, ζητά ο Μαρκ Ρούτε

13/01/2025 - 19:12
Ρούτε - NATO

REUTERS/Yves Herman

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην δημιουργήσει φραγμούς που θα θέτουν εμπόδια σε εταιρείες από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται εκτός ΕΕ, να συμμετάσχουν στην αμυντική βιομηχανική ώθηση του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Πέρυσι, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανίας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και πλαισίου μέτρων με σκοπό τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων.

Για αυτό το σκοπό, η Επιτροπή πρότεινε δαπάνες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει στα κράτη μέλη κίνητρα για από κοινού αγορές από ευρωπαϊκές εταιρείες και για να ενθαρρύνει τη βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πόσο από το κονδύλι θα πρέπει να προορίζεται σε εταιρείες του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Μιλώντας σε συνεδρίαση μιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ρούτε τόνισε ότι επικροτεί το Πρόγραμμα, αλλά διατύπωσε επιφυλάξεις.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φραγμών μεταξύ των συμμάχων που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξάνουν το κόστος, θα περιπλέξουν την παραγωγή και θα βλάψουν την καινοτομία», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.

«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, πιστεύω, για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε, τονίζοντας πως «η διατλαντική αμυντική βιομηχανική συνεργασία μας κάνει όλους πιο δυνατούς».

Ενώ η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ αποτελούν μέρος του NATO, ορισμένα από τα βασικά μέλη της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«Σε μια εποχή που η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν αυξάνουν την αμυντική βιομηχανική συνεργασία τους σε πρωτοφανή επίπεδα, θα ήταν πράξη αυτοτραυματισμού να τεθούν νέοι φραγμοί μεταξύ των συμμάχων», τόνισε ο Ρούτε.

Έκτακτη σύνοδος ΕΕ, Βρετανίας και Ρούτε για την ευρωπαϊκή άμυνα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 3 Φεβρουαρίου στο Βέλγιο, για μια έκτακτη σύνοδο, αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή άμυνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Η σύνοδος αυτή, με τη συμμετοχή του γγ του NATO Μαρκ Ρούτε, θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες αφού αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η στάση που θα τηρήσει η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία, στον πόλεμό της με τη Ρωσία, είναι ένα θέμα που ανησυχεί έντονα τους Ευρωπαίους και το NATO.

«Πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», ανέφερε ο Κόστα στην επιστολή του προς τους ηγέτες, κάνοντας λόγο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στον Πύργο Λιμόν, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Λιέγη.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΜΑΡΚ ΡΟΥΤΕ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δεν υπάρχει συμφωνία για το Ντονμπάς, λέει ο Ζελένσκι – «Αναζητούμε την απάντηση σε ένα ερώτημα»

08/12/2025 - 14:28
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για κρίσιμες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και ΓΓ του ΝΑΤΟ

08/12/2025 - 13:35
Αντόνιο Κόστα
ΚΟΣΜΟΣ

Αντόνιο Κόστα προς ΗΠΑ: Δεν δεχόμαστε την απειλή παρέμβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική

08/12/2025 - 11:29

Διαβάστε Επίσης

Η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό «κλαμπ» των μαχητικών 5ης γενιάς: Η συμμετοχή του Α/ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

Ουκρανία: Δεν υπάρχει συμφωνία για το Ντονμπάς, λέει ο Ζελένσκι – «Αναζητούμε την απάντηση σε ένα ερώτημα»

Ένοπλες Δυνάμεις: Υπεγράφη ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση Στρατιωτικών Φαρμακείων και την κατ’ οίκον λήψη φαρμάκων υψηλού κόστους – Δείτε το ΦΕΚ

Ζελένσκι: Σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για κρίσιμες διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες και ΓΓ του ΝΑΤΟ

FREMM EVO αντί FDI: Η Πορτογαλία αλλάζει γνώμη και στρέφεται στις ιταλικές φρεγάτες;

Πειθαρχικός έλεγχος για τους ένστολους που πήγαν σε αγροτικό μπλόκο κι έκαναν δηλώσεις

Talon: Το αυτόνομο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Northrop Grumman για το πρόγραμμα CCA της USAF

Su-34: Μοιραία ενεργοποίηση του συστήματος εκτίναξης – Νεκρό το πλήρωμα του ρωσικού αεροσκάφους

Top News

Ζέτα Μακρυπούλια για κρίση ηλικίας: Έχω περάσει με διάφορους τρόπους και από εκεί που δεν το περίμενα

Παναγιώτης Βασιλάκος: «Όταν ήμουν στο Bachelor, έβγαιναν παρουσιαστές και έλεγαν ότι ο πατέρας μου είναι ηθοποιός»

Η Κέιτ Γουίνσλετ κατακεραυνώνει πλαστικές επεμβάσεις και φάρμακα αδυνατίσματος: «Οι νέες γυναίκες δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι όμορφη»

Επιθέσεις σκύλων: Τι φταίει πραγματικά και πώς μπορεί να προληφθούν τραγωδίες σαν της Ζακύνθου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert