ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Θα πρέπει να κάτσουμε και να μιλήσουμε με τη Ρωσία

Τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ στην αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών της ένωσης είχε επίδραση στα κράτη-μέλη.

«Είχαμε μία πολύ ειλικρινή συζήτηση για τον διαμοιρασμό των βαρών. Το γεγονός ότι είχαμε αυτή την ανοιχτή συζήτηση φανέρωσε ξεκάθαρα ότι θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και δείχνει ακόμη ότι το ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρόεδρο Τραμπ είχε επίδραση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απειλές του Αμερικανού προέδρου να αποχωρήσει από το NATO εάν τα μέλη δεν αυξήσουν τις δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της συμμαχίας καλωσόρισε την επερχόμενη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στη Φινλανδία δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να καθίσουμε κάτω και να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία».

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν επειδή είμαι ιδιαιτέρως υπέρ του διαλόγου του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN. «Εφόσον είμαστε ενωμένοι, εφόσον είμαστε σταθεροί στην προσέγγισή μας προς τη Ρωσία, θα πρέπει επίσης να μπορούμε να κάτσουμε και να μιλήσουμε με τη Ρωσία».

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η επίτευξη διαλόγου με τη Ρωσία είναι σημάδι δύναμης κι όχι αδυναμίας και σημείωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα της βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο ίδιος, άλλωστε, μιλώντας χτες είχε καλέσει να μην απομονώνεται η Μόσχα με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου.

Πηγή: Sputnik