NATO: Την ανάπτυξη συστημάτων Patriot στην Βαλτική ζητά η Λιθουανία

 Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Corriere della Sera, η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė, κάλεσε το ΝΑΤΟ να εξοπλίσει υποβρύχια με τα αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot για την ενίσχυση της άμυνας της περιοχής της Βαλτικής.

«Η αεράμυνα του ΝΑΤΟ είναι ανεπαρκής στις περιφέρειές μας και πρέπει να ενισχυθεί. Οι Patriot μπορούν να εγκατασταθούν σε υποβρύχια ή στο έδαφός μας», δήλωσε.

Η Grybauskaitė υπογραμμίζει ότι η Ρωσία, που αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για την Ευρώπη, διεξάγει έναν αντισυμβατικό πόλεμο. «Μέχρι το 2017, πραγματοποίησαν δεκαπέντε χιλιάδες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον της βιομηχανικής και ενεργειακής μας υποδομής. Η παρέμβασή τους στην εγχώρια πολιτική μας έχει αυξηθεί», σημείωσε η Πρόεδρος.

Η Grybauskaitė εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι η Μόσχα κατασκευάζει πυρηνικό αντιδραστήρα στη Λευκορωσία μόλις 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Βίλνα. Σύμφωνα με αυτήν, τέτοια βήματα είναι «ένα μέσο απειλής και γεωπολιτικής πίεσης».

«Εκείνοι που είναι πολύ μακριά μπορούν να αγνοήσουν τον κίνδυνο, αλλά εμείς δεν μπορούμε, θυμόμαστε τη σκληρή και παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και την εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Spiegel, η Grybauskaitė εξέφρασε την ετοιμότητα της να αμυνθεί κατά μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής. Εκτίμησε ότι ο κίνδυνος της επίθεσης είναι «σημαντικός». Ωστόσο, ο Πρόεδρος σημείωσε τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας και τόνισε ότι οι Λιθουανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα τους από οποιονδήποτε εχθρό. Ο Grybauskaitė πιστεύει επίσης ότι η Δύση υποτιμά τη Ρωσία και είναι υπερβολικά ανεκτική.

Πηγή UAWIRE