ΝΑΤΟ: Τι πραγματικά χρειάζεται για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη συμμαχία – ΒΙΝΤΕΟ

Αναμφισβήτητα, η 12η Ιουλίου αποτελεί μία ημερομηνία ορόσημο για την μικρή ομολογουμένως ιστορία της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ζόραν Ζάεφ δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του για την επίσημη πρόσκληση που έλαβε η πατρίδα του για να ενταχθεί μελλοντικά στη νατοϊκή συμμαχία αποτελώντας έτσι το 30ο μέλος της. Ένταξη, η οποία όπως ξεκαθάρισε επανειλημμένως ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ περνά μέσα από την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που πηγάζουν από αυτή. Ωστόσο, πολλοί αναφέρονται θετικά ή αρνητικά στο ενδεχόμενο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δίχως όμως να γνωρίζουν τι ακριβώς απαιτείται έτσι ώστε ένα κράτος να κατορθώσει τελικώς να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Στο ακόλουθο βίντεο εκθέτουμε τα βήματα που χρειάζεται μια υποψήφια χώρα να πραγματοποιήσει ώστε να ενταχθεί ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, αναγνωρισμένο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με βάση το ίδιο το κείμενο της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, ήταν πάντοτε δυνατό τα νέα μέλη να ενταχθούν στη Συμμαχία με την ομόφωνη συμφωνία όλων των υφιστάμενων Συμμάχων. Το Σχέδιο Δράσης για τη ένταξη (Membership Action Plan – MAP) δημιουργήθηκε για να εξορθολογίσει τη διαδικασία και να βοηθήσει τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στην προετοιμασία τους για ενδεχόμενη ένταξη. Τώρα, με την πρόσφατη προσθήκη του Μαυροβουνίου, το ΝΑΤΟ έχει αναπτυχθεί από μια πρωτότυπη ομάδα 12 κρατών σε μία γιγαντιαίας ισχύος συμμαχία 29 κρατών μελών.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν, με ομόφωνη συμφωνία, να καλέσουν οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος είναι σε θέση να προωθήσει τις αρχές της παρούσας συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βορείου Ατλαντικού, να προσχωρήσει στην παρούσα συνθήκη. Κάθε κράτος που έχει κληθεί να προσχωρήσει μπορεί να γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη συνθήκη, καταθέτοντας το έγγραφο προσχώρησής του στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ενημερώσει καθένα από τα μέρη για την κατάθεση κάθε τέτοιας πράξης προσχώρησης».

Δείτε παρακάτω στο βίντεο ποιες προϋποθέσεις πρέπει να εκπληρώσει η γειτονική χώρα για να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στη νατοϊκή συμμαχία:

Πηγή: NATO