NATO: Ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση «Hedgehog» μαζί με Φινλανδία και Σουηδία στην «πόρτα» της Ρωσίας

Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του NATO, με την ονομασία Hedgehog (δηλαδή σκαντζόχοιρος), βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στη Βαλτική, με την συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οι ασκήσεις στην Εσθονία, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 3 Ιουνίου, είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Φινλανδία ή τη Σουηδία, αλλά μια στρατιωτική επέκταση κοντά στα σύνορά της θα απαιτούσε αντίδραση.

Το NATO έχει δηλώσει ότι στόχος των ασκήσεων είναι να «ενισχύουν την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα» των δυνάμεών του. Περίπου 15.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην άσκηση στην Εσθονία, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην περιοχή της Βαλτικής από το 1991.

Η άσκηση πραγματοποιείται 64 χιλιόμετρα από την πλησιέστερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας. Αποσκοπεί στην προσομοίωση επίθεσης από τη Ρωσία στην Εσθονία.

Οι ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, εν μέσω της αυξανόμενης απειλής για την ασφάλεια από τη Ρωσία, παρακολουθούνται στενά.

Το Φινλανδικό Ναυτικό πραγματοποιεί ασκήσεις στη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα

Ταυτόχρονα, το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στις οποίες συμμετείχαν και οι ναυτικές μονάδες του Σουηδικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, 13 Μαΐου, οι συμμετέχουσες μονάδες εξασκήθηκαν μεταξύ άλλων στην προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας, στην επίγνωση της κατάστασης, στις παράκτιες ενέργειες μάχης και στις ασκήσεις ζωντανής βολής.

Οι δραστηριότητες της άσκησης στοχεύουν στην αύξηση της ετοιμότητας και της ικανότητας των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων να συνεργάζονται με διάφορες αρχές και χώρες εταίρους, καθώς και στην ικανότητά τους να παρακολουθούν και να διατηρούν την εδαφική ακεραιότητα της Φινλανδίας.

Με πληροφορίες από: BBC / Naval News / Φωτογραφία Reuters