NATO: Ξεκίνησε η συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Σουηδίας και Φινλανδίας

Ξεκίνησε στη Μαδρίτη μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Φινλανδού ομολόγου του Σάουλι Νιινίστο και της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, σύμφωνα με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

Η Τουρκία θέτει εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο NATO επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

Οι συνομιλίες της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με το NATO σημείωσαν πρόοδο, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, ενώ ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο υποστήριξε επίσης σήμερα πως υπάρχει πλέον κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη χώρα του και την Άγκυρα.

O Tούρκος πρόεδρος αναμένεται να έχει συναντήσεις και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου του NATO στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν πολλοί από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters