ΝΑΤΟ : Υπό το βλέμμα της Μόσχας η πολυεθνική άσκηση «Trident Juncture»

Το ΝΑΤΟ έχει προσκαλέσει Ρώσους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τις επερχόμενες ασκήσεις Trident Juncture στη Νορβηγία που θα προσομοιάζουν μια συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον μέλος του ΝΑΤΟ από τρίτη χώρα, του, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του, Γιάνς Στόλτενμπεργκ πριν από τις συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες 3-4 Οκτωβρίου.

Όλα τα μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν κληθεί να στείλουν παρατηρητές, πρσέθεσε στη συνέχεια.

Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις μας εδώ και πολλά χρόνια, θα περιλαμβάνει περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και εταίρους, με περίπου 150 αεροσκάφη, 60 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα», ενώ το σενάριο είναι φανταστικό αλλά ρεαλιστικό», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για προσομοίωση της συλλογικής αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός Συμμαχικού κράτους και θα στμβάλλει στην ικανότητά μας να ενισχύουμε τα στρατεύματά μας από την Ευρώπη και τον Ατλαντικό»,ανέφερε.

Η στρατιωτική άσκηση υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ «Trident Juncture ’18» θα πραγματοποιηθεί στη Νορβηγία τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Θα συγκεντρώσει περισσότερους από 40.000 στρατιωτικούς από 31 χώρες, τόσο τις συμμαχικές χώρες όσο και τους εταίρους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Φινλανδία και η Σουηδία. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 16 χρόνια.

Πηγή : TASS