ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο – Κλιμακώνεται η ένταση – ΦΩΤΟ

ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στον Εύξεινο Πόντο την 1η Μαίου, μια κίνηση που όπως φαίνεται κλιμακώνει, εκ νέου, την ένταση μεταξύ Δύσης, Ουκρανίας και Ρωσίας στην περιοχή.

Πολεμικά πλοία της Συμμαχικής Δύναμης SNMG2 βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ως ένα δείγμα υποστήριξης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Της νατοϊκής αρμάδας, με σημαντική ελληνική παρουσία με τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ, μετά του οργανικού της ελικοπτέρου (τύπου S70B, Aegean Hawk), της πυραυλακάτου «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» και της κανονιοφόρου «ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ» ηγείται το Βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan. Στην ομάδα πλοίων βρίσκονται επίσης η Ισπανική φρεγάτα SPS Victoria, η Τουρκική φρεγάτα TCG Gemlik, η Γερμανική φρεγάτα FGS Bayern, καθώς και αρκετά μικρότερα πλοία.

Στα τέλη Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ανατόλι Πετρένκο σε δήλωση του ανέφερε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν έχει αντιρρήσεις στην παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η ναυτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα έχει ενταθεί σημαντικά ύστερα από το ξέσπασμα της Ουκρανικής κρίσης το 2014 και την επακόλουθη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.