Νεα Αυτοκινητοπομπή ετοιμάζουν οι Ρώσοι παρά τις ουκρανικές αντιδράσεις

-Η Μόσχα προτίθεται να στείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία
-Στόχος της Ρωσίας είναι «να βοηθήσει τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους»

Η Μόσχα προτίθεται να στείλει νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία εντός των προσεχών ημερών και έχει ενημερώσει σχετικά το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ημέρες μετά την είσοδο στο ουκρανικό έδαφος μιας πρώτης ρωσικής αυτοκινητοπομπής, με το Κίεβο και τις χώρες τις Δύσης να επικρίνουν τη Μόσχα ότι προέβη στην κίνηση αυτή χωρίς να έχει την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Στείλαμε χθες επιστολή στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόθεσή μας να στείλουμε νέα αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν βελτιώνεται, αλλά επιδεινώνεται», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της διέλευσης της αυτοκινητοπομπής από τον ίδιο δρόμο, με την ίδια συμμετοχή ουκρανών συνοριακών φρουρών και τελωνειακών υπαλλήλων, το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «συνεργαστεί στενά με τον Ερυθρό Σταυρό».

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα γίνει από την εβδομάδα αυτή», συνέχισε ο Λαβρόφ διευκρινίζοντας ότι «λεπτομερής κατάλογος» του φορτίου των φορτηγών που θα μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταλεί στο Κίεβο μαζί με την επιστολή. «Ελπίζουμε ότι οι παρεξηγήσεις που υπήρξαν κατά τη διέλευση της πρώτης αυτοκινητοπομπής (με 1.800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας) θα ληφθούν υπόψη και ότι δεν θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις».

Ο Λαβρόφ τόνισε παράλληλα ότι ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές στην ανατολική Ουκρανία, όπου μάχες μαίνονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και φιλορώσων ανταρτών, δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε σφάλματα ή στην τύχη.

Παραμονή της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μινσκ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μορφή διπλωματίας για να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι … για οποιοδήποτε σχήμα εφ’ όσον υπάρχει ένα αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι ο στόχος είναι «να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να συμφωνήσουν μεταξύ τους».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως στην αυριανή συνάντηση στο Μινσκ θα εξεταστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και όλες οι πλευρές θα συμφωνήσουν στην ανάγκη περαιτέρω βοήθειας στους αμάχους στην περιοχή αυτή.

Η Μέρκελ υποβαθμίζει τις ελπίδες να υπάρξει λύση κατά τις συνομιλίες που θα έχουν οι Πούτιν και Ποροσένκο στο Μινσκ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε χθες ότι οι συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν στο Μινσκ ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, είναι απίθανο να έχουν αποτέλεσμα την διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Μια ημέρα αφού πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Κίεβο, η Μέρκελ επανέλαβε πως χρειάζεται πολιτική λύση και πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στην ανατολικη Ουκρανία.

Οι Πούτιν και Ποροσένκο πρόκειται να συναντηθούν στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, και στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης ανώτερα μέλη της ΕΕ και της υπό τη Ρωσία Τελωνειακής Ένωσης. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση (ανάμεα στον Πούτιν και τον Ποροσένκο) η οποία βέβαια δεν θα έχει αποτέλεσμα μια λύση», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Όμως πρέπει να μιλάς με τον άλλο αν θέλεις να βρεις λύσεις», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας πως η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να υπερβούν τις διαφορές τους σε θέματα από την αποκέντρωση μέχρι τις εμπορικές σχέσεις και τις παραδόσεις φυσικού αερίου. «Αυτό που λέμε, και ιδιαίτερα εγώ ως κάποια που έζησε το πώς η Γερμανία μπόρεσε να ενωθεί ειρηνικά με τη συμφωνία των γειτόνων της, είναι ότι ο ουκρανικός λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέξει το δρόμο του», πρόσθεσε η καγκελάριος. Η Μέρκελ, η οποία μεγάλωσε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία και θέλει αντίθετα να έχει καλές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: «Eισβολή» της Ρωσίας η είσοδος των φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας

Εμπάργκο κατά Ρωσίας: «Γιατί η Ελλάδα δεν έκανε ότι και η Φινλανδία»;

Ελλάδα – Τουρκία στα σχέδια Μόσχας για τον South Stream