Νέα δοκιμή πυραύλου από τη Β.Κορέα – Aντιδράσεις από Ιαπωνία

 Στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός ακόμα πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος φαίνεται πως προσγειώθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ιαπωνίας.

«Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε σε δημοσιογράφους ο Σούγκα σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές σε αεροπλάνα ή πλοία.

Ερευνάται αν ήταν ένας ή περισσότεροι πύραυλοι

Ο πύραυλος τύπου Scud έφτασε σε ύψος 120 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στρατιωτικός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, στην Σεούλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, αναλύουν τα στοιχεία προκειμένου να εξαχθεί συμπέρασμα για τον αριθμό των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν περισσότεροι από ένας πύραυλος.
Τι λέει η Σεούλ

Εν τω μεταξύ εκτιμήσεις αμυντικών κύκλων στην Σεούλ, αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, οι οποίοι είχαν αναπτυχθεί από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Η σημερινή εκτόξευση έγινε μετά την πραγματοποίηση δύο επιτυχημένων πυραυλικών δοκιμών μεσαίας και μακράς ακτίνας δράσης, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες από την Πιονγιάνγκ, κλιμακώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Για την εκτόξευση του πυραύλου ενημερώθηκε κι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όπως, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε πως φαίνεται να ήταν εκτόξευση ενός πυραύλου τύπου Scud ο οποίος διήνυσε 450 χλμ και κατέπεσε στη θάλασσα.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη», είπε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, και «ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί».

Την πληροφορία ότι ο πύραυλος κατέπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε και η αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού, που πρόσθεσε ότι παρακολούθησε τον πύραυλο επί έξι λεπτά και ότι δεν έθεσε σε κίνδυνο τη Βόρεια Αμερική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ