Νέα έκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ για τη Γάζα

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει μια απόφαση, η οποία έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και με την οποία ζητείται η διεθνής προστασία των Παλαιστινίων και η επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου
 

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξάγεται σήμερα στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. «Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση (. . .) και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα. Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας«, «παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του «θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς» η οποία «διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους» εναντίον πολιτών, «κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία», δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο», τόνισε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Παλαιστίνη, ζητώντας τη διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και τη διεξαγωγή επείγουσας διεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Τελ Αβίβ έφθασε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να αναζητήσει τρόπους για τον τερματισμό της εχθροπραξιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι εκτίμησε σήμερα ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες να τερματιστούν οι συγκρούσεις οι οποίες διαρκούν πλέον 16 ημέρες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάναμε βεβαίως κάποια βήματα μπροστά. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», είπε ο Κέρι λίγη ώρα μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ όπου θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι μουν.

Οικονομική πίεση προς το Ισραήλ

Αεροπορικές εταιρείες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σταμάτησαν χθες τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ έπειτα από προειδοποιήσεις που διατυπώθηκαν από κυβερνητικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των επιβατών.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες Delta Air Lines, American Airlines Group και United Airlines ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν ακυρώσεις των πτήσεών τους μέχρι νεωτέρας και ακολούθησαν αναγγελίες για ακυρώσεις πτήσεων από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες η γερμανική Lufthansa και η γαλλική Air France.

Η εταιρεία American Airlines ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως σταματάει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ μέχρι αύριο, Πέμπτη, και πως παρακολουθεί την κατάσταση.

Η Air Berlin, δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας, ανακοίνωσε επίσης πως σταματάει τις πτήσεις της σήμερα, επικαλούμενη την κατάσταση επί του πεδίου. Στη διάρκεια της ημέρας, αρκετές αεροπορικές εταιρείες άλλαξαν δρομολόγια πτήσεων που κατευθύνονταν ήδη προς το Τελ Αβίβ ή τις κάλεσαν να επιστρέψουν.

Η ισραηλινή αεροπορική εταιρεία El Al θέλει να προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για να επαναπατρίσει Ισραηλινούς που έχουν αποκλεισθεί στο εξωτερικό εξαιτίας των ακυρώσεων των πτήσεων.

Η κρίση στη Γάζα οδηγεί σε μαρασμό την τουριστική βιομηχανία, εν μέσω της θερινής περιόδου


Η κρίση στη Γάζα οδηγεί σε μαρασμό την τουριστική βιομηχανία, εν μέσω της θερινής περιόδου

Το 2014 προβλεπόταν ότι θα ήταν μια χρονιά-ρεκόρ για την τουριστική βιομηχανία του Ισραήλ· μέχρι που η βροχή ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τους πολίτες να τρέχουν στα καταφύγια, πυροδότησαν ένα κύμα ακυρώσεων.
Ο πόλεμος της Γάζας και η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα εκτιμάται ότι θα στερήσει τουλάχιστον μισό δισ. δολάρια από την οικονομία του Ισραήλ φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τουριστικών παραγόντων. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το Ισραήλ το 2013, προσπορίζοντας σχεδόν 40 δισ. σέκελ (12 δισ. δολάρια) στην οικονομία της χώρας. Χάρη στα καινούρια ξενοδοχεία και με την προβολή από την επίσκεψη του Πάπα τον Μάιο, το Τελ Αβίβ ανέμενε ότι τα έσοδα θα αυξάνονταν κατά 10% φέτος καθώς μόνο τους πρώτους έξι μήνες του έτους οι επισκέπτες ανήλθαν στο 1,9 εκατομμύριο.

Ο τουρισμός συνεισφέρει έως και το 6% του ΑΕΠ στο Ισραήλ. Πέραν των αριθμών ωστόσο, το Ισραήλ βασίζεται στην τουριστική βιομηχανία του ώστε να βελτιώσει την εικόνα του στον κόσμο. Η Ένωση Ξενοδόχων του Ισραήλ (IHA) υπολογίζει ότι τα έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο θα μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια δολάρια —τα 100 εκατομμύρια είναι απώλειες για τα ξενοδοχεία— λόγω του πολέμου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πτώση κατά 35% ή 280.000 λιγότερους επισκέπτες.

Σημερινός Απολογισμός της Κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας

Πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν το πρωί από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης στο Χαν Γιούνις, ενώ Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται με Παλαιστίνιους ενόπλους σε νοσοκομείο της Γάζας, ανταλλάσσοντας πυρά χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν έχουν απομακρυνθεί από το νοσοκομείο οι ασθενείς. Ο θάνατός τους αυξάνει σε τουλάχιστον 644 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη, στις 8 Ιουλίου, των εχθροπραξιών ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ. Στο ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί 31 Ισραηλινοί, οι 29 από τους οποίους ήταν στρατιώτες.

Ισραηλινοί στρατιώτες μάχονται με Παλαιστίνιους ενόπλους σε νοσοκομείο που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι πυροβολούν από την οροφή και τα παράθυρα του γηριατρικού νοσοκομείου αποκατάστασης «Ουάφα» και οι Ισραηλινοί στρατιώτες ρίχνουν βλήματα ανταποδίδοντας τα πυρά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αριέχ Σαλικάρ. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι ασθενείς και τα μέλη του προσωπικού από το νοσοκομείο αυτό, το οποίο είχε πληγεί από βλήματα τις προηγούμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλήθεια για τις σήραγγες της Γάζας – ΒΙΝΤΕΟ

Η Χαμάς στέλνει UAV πάνω απο την Γάζα – ΒΙΝΤΕΟ

Γάζα – Βίντεο: Δημοσιογράφος σώζει ένα παιδί που τραυματίστηκε

Tο ΒΙΝΤΕΟ της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα

Ισραηλινοί κομάντος μπήκαν στη Γάζα