Νέα «μάτια» για τα κατασκοπευτικά U-2S

Την ώρα που η Lockheed Martin αποκαλύπτει -η λέξη είναι σχετική όταν μιλάμε για κατασκοπευτικά αεροπλάνα- την stealth πρότασή της για το αναγνωριστικό του μέλλοντος που θα αντικαταστήσει τα διαβόητα U-2S, αυτά γίνονται ακόμη πιο… αδιάκριτα, αναβαθμίζοντας τις εκπληκτικές τους δυνατότητες με ένα νέο “πακέτο” αισθητήρων. Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί μια νέα μεγάλη κάμερα στον χώρο των φωτομηχανών του αεροπλάνου που εντοπίσθηκε σε ένα U-2S Dragon Lady καθώς ερχόταν για προσγείωση στον διάδρομο του Air Force Plant 42 στο Palmdale της Καλιφόρνια.

Φυσικά, αυτό είναι και το μόνο που επιτρέπεται να ξέρουν όσοι δεν έχουν -πολύ- υψηλό βαθμό ασφαλείας! Τα U-2, τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα-θρύλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν, εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν το 2019, αφήνοντας στα αναβαθμισμένα μη επανδρωμένα Global Hawk την στρατηγική αναγνώριση από μεγάλα ύψη.

Ο αντικαταστάτης των “Δράκαινων” που σχεδιάζει η Lockheed Martin θα συνδυάζει χαρακτηριστικά τόσο του U-2 όσο και του RQ-4B Global Hawk UAS (Unmanned Aerial System) ενσωματώνοντας τεχνολογία stealth. H πρόταση “TR-X” της εταιρίας θα δύναται να επιχειρεί σε πολύ μεγάλο υψόμετρο διεισδύοντας σε εχθρικό εναέριο χώρο για την εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης/συλλογής πληροφοριών IRS (Intelligence Surveillance Reconnaissance).

Από την πλευρά της, η αμερικανική Αεροπορία δηλώνει ότι ακόμη δεν έχει δεσμευτεί με κανένα πρόγραμμα. Απλώς δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της στρατηγικής αναγνώρισης με δύο μέσα (U-2 και Global Hawk) έστω κι αν τα U-2 θα μπορούσαν κάλλιστα να συνεχίσουν να προσφέρουν τις άκρως απόρρητες πληροφορίες τους για δύο ή και τρεις δεκαετίες ακόμη.