Νέα πολιτική κρίση στην Πολωνία: Αστυνομικοί κάνουν έρευνες στο Συνταγματικό Δικαστήριο – Επιστρέφει εσπευσμένα στη χώρα ο πρόεδρος Ναβρότσκι

Πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ τον κατηγορούν για «απόπειρα πραξικοπήματος»

Πολωνία Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Kacper Pempel

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι γύρισε πίσω το αεροπλάνο του την ώρα που ήταν καθ’ οδόν προς τη Σενεγάλη το βράδυ της Παρασκευής (30.10.2026), καθώς η αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και ο πρόεδρός του τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Σε μια τέτοια στιγμή, ο Πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται στην Πολωνία. Συντομεύω την πτήση μου για τη Σενεγάλη. Επιστρέφω», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

Η αστυνομία ανέφερε ότι αστυνομικοί εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου μετά από επεισόδια έξω από το δικαστήριο. Πρόκειται για την έξαρση μιας παρατεταμένης κρίσης σχετικά με τη σύνθεση της ηγεσίας του οργάνου, η οποία εδώ και μήνες έφερε τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ αντιμέτωπο με τους δύο κύριους πολιτικούς του αντιπάλους: τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» και πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, και τον νυν πρόεδρο της χώρας, Κάρελ Ναβρότσκι.

Το δικαστήριο ανέφερε στην ιστοσελίδα του νωρίτερα σήμερα ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μπόγκνταν Σβιετσκόφσκι, τέθηκε σε διαθεσιμότητα την Παρασκευή.

Μια μακροχρόνια πολιτική διαμάχη σχετικά με το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει ουσιαστικά παραλύσει τον θεσμό.

Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος Ναβρότσκι, σύμμαχος της πρώην εθνικιστικής κυβέρνησης της Πολωνίας, αρνήθηκε να ορκιστεί τρεις από τους έξι δικαστές που διορίστηκαν από το κοινοβούλιο, ενώ ο Σβιετσκόφσκι αρνήθηκε να επιτρέψει σε δικαστές που εκλέχθηκαν από την τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Σε μια αρχική δημόσια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ντόναλντ Τουσκ υποστήριξε ότι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου «είναι καθήκον» και ότι «μετά από χρόνια αυθαιρεσίας» «έχει ξεκινήσει μια δύσκολη, μερικές φορές επώδυνη διαδικασία που απαιτεί αποφασιστική δράση» επειδή «δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ (Arkadiusz Mularczyk) στέλεχος και ευρωβουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης PiS κατηγόρησε ανοιχτά τον Ντόναλντ Τουσκ για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Ο Μούλαρτσικ κατηγορεί συχνά την κυβέρνηση Τουσκ ότι καταστρατηγεί το κράτος δικαίου, ασκεί πολιτικές διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και ελέγχει τα δημόσια μέσα ενημέρωσης με αυταρχικές μεθόδους

Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία αναφέρει ότι διεξάγει «νόμιμες δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία».

«Οι δραστηριότητες διεξάγονται σε σχέση με πληροφορίες που παρείχε δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες υποδείκνυαν την πιθανότητα απειλών για τη ζωή ή την υγεία των δικαστών και των υπαλλήλων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και τον κίνδυνο διατάραξης της δημόσιας τάξης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η Αστυνομία εκτελεί τα νόμιμα καθήκοντά της με σεβασμό στην ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενεργώντας εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της. Οι δραστηριότητες των αστυνομικών αποσκοπούν στην εκπλήρωση νόμιμων υποχρεώσεων, ιδίως του νόμιμου καθήκοντος διασφάλισης της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Δεν συνιστούν παρέμβαση στη λειτουργία του Δικαστηρίου ως θεσμού», τονίζει η πολωνική αστυνομία.

Ο Κατσίνσκι, επίσης μέσω του Χ, κατήγγειλε ότι το δικαστήριο δέχεται «επίθεση» από τις «υπηρεσίες του Τουσκ» σε ένα πρωτοφανές επεισόδιο σε «παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με τον ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος, «Από σήμερα, η Πολωνία γίνεται αστυνομικό κράτος και από εκεί υπάρχει ήδη μια άμεση πορεία προς τον αυταρχισμό και στη συνέχεια προς τον ολοκληρωτισμό. Το Δικαστήριο είναι η εγγύηση της ελευθερίας και της κυριαρχίας μας. Η καταπάτηση του νόμου από τον Τουσκ δεν γνωρίζει όρια».

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ