Νέα πολιτική κρίση στην Βουλγαρία: Η κυβέρνηση Πετκόφ δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή

Η κυβέρνηση στην Βουλγαρία, του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, κατέρρευσε σήμερα μετά από ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που εκτιμάται ότι θα βυθίσει τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση.

Την πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Ο Πέτκοφ έχει λάβει ισχυρή φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟϊκή θέση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη στάση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στη Μόσχα. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι μια νέα κυβέρνηση θα φέρει μια πιο ουδέτερη πολιτική απέναντι στη Ρωσία.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τώρα πιθανώς τις τέταρτες γενικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.

Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να παρεμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη δικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη χώρα, η οποία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό αέριο, λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Ο Πέτκοφ έχει απορρίψει οποιεσδήποτε συνομιλίες συνασπισμού με κόμματα της αντιπολίτευσης στην αίθουσα, αλλά θα επιδιώξει αποστάτες από νομοθέτες στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για μια νέα κυβέρνηση και να αποφύγει πρόωρες εκλογές.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ καλείται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός δύο μηνών και να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση εάν ο Πέτκοφ δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και εάν δύο άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Reuters