Νέα πτώση στο πετρέλαιο – Νέο πλήγμα στη Ρωσία

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι έπεσε η τιμή του πετρελαίου Brent, σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας, παρά το γεγονός ότι οι επιθέσεις ισλαμιστών σε διυλιστήρια της Λιβύης προκάλεσε πτώση της παραγωγής.

Το Brent έπεσε στα 56,74 δολάρια το βαρέλι, για να σταθεροποιηθεί, τελικά, στα 57,2. Το αμερικανικό αργό έπεσε στα 53,01 επίσης.

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί νέο και ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα στη παραπαίουσα ρωσική οικονομία. Μόλις χθες η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως, εφόσον η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα 60 δολάρια το βαρέλι, η ρωσική οικονομία, το 2015, θα παρουσιάσει ύφεση της τάξης του -4,5%.

Τώρα που οι τιμές πέφτουν ακόμα περισσότερο και ρυθμός ύφεσης της ρωσικής οικονομίας θα είναι ανάλογος. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλές για τα επόμενα δύο, τουλάχιστον.

Η Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση, έχει ήδη ρίξει στην οικονομική αυτή μάχη, μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεφαλαίων, τα οποία είχε συγκεντρώσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Αν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, ή ακόμα και αν ανεβούν στα 70-80 δολάρια το βαρέλι, όπως αναφέρει το καλύτερο σενάριο, η ρωσική οικονομία δεν θα αντέξει την πίεση.

Και οι τιμές είναι απίθανο να φτάσουν ακόμα και στα 70-80 δολάρια, εφόσον ο ΟΠΕΚ, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, συνεχίσει, όπως έχει ήδη αποφασίσει, να αυξάνει την παραγωγή του.

Πρόσφατα και το Ιράν υποχρεώθηκε να αυξήσει την παραγωγή του, ώστε να μη χάσει το μερίδιο του στην αγορά. Φυσική συνέπεια της αύξησης της ιρανικής παραγωγής ήταν η νέα πτώση των τιμών.

Η αγορά πετρελαίου έχει υπερτροφοδοτηθεί και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τιμή του Brent θα πέσει κάτω από τα 55 δολάρια το βαρέλι και η τιμή αμερικανικού αργού θα πέσει κάτω από τα 53 δολάρια, πολύ σύντομα.

Πηγή: Reuters
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert