Νέες κινεζικές προκλήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

 Η Κίνα έχει ξεκινήσει τις δοκιμές των, πρόσφατα ανεπτυγμένων στην περιοχή, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στις οχυρωμένες βάσεις της στα νησιά Spratly στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Αναφερόμενο σε ανώνυμες πηγές των Μυστικών Υπηρεσιών, το CNBC δήλωσε ότι οι δοκιμές σηματοδοτούν την πρώτη γνωστή χρήση του εξοπλισμού από τότε που φέρεται να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Αυτά τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου έχουν σχεδιαστεί για να «συγχέουν ή να απενεργοποιούν τα συστήματα επικοινωνιών και ραντάρ».

«Πρόκειται για πολύ άσχημα νέα, ειδικά επειδή οι περισσότεροι στρατοί της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν διαθέτουν ανεπτυγμένες δυνατότητες IEW (πληροφόρησης και ηλεκτρονικού πολέμου) και η Κίνα διευρύνει περαιτέρω αυτή την ανισορροπία δυνάμεων», ανέφερε ο Collin Koh, .

Η δοκιμή αυτών των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου έρχεται μετά την ανακοίνωση της Κίνας για ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων εδάφους-επιφανείας και εδάφους-αέρος στα τρία από τα μεγαλύτερα φυλάκια τους στα νησιά Spratly. Οι ενέργειες αυτές θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν να διεκδικούν εδαφικά την αμφισβητούμενη θαλάσσια οδό.

Ενώ η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι βάσεις τους στη θάλασσα της Νότιας Κίνας προορίζονται για μη στρατιωτική χρήση, τις έχει εξοπλίσει με αεροδιαδρόμους, υπόστεγα, ραντάρ, συστοιχίες πυραύλων και υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους.

Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε αποθέματα αλιείας, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πηγή Inquirer.net