Νέο μαχητικό 5ης γενιάς θα αναπτύξουν Ρωσία και ΗΑΕ

Ρωσία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα αναπτύξουν από κοινού νέο μαχητικό 5ης γενιάς μετά το 2020. Οι πρώτες πληροφορίες έγιναν γνωστές κατά τη διάρκεια της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEX 2017 όπου η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την ανάπτυξη του νέου προηγμένου μαχητικού, με το οποίο φαίνεται ότι τα ΗΑΕ σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η συνεργασία των ΗΑΕ με τη Ρωσία δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αλλά σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών το Άμπου Ντάμπι όπως και άλλες χώρες τα περιοχής στηριζόταν μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, προκειμένου να ενισχύσει τις αεροπορικές δυνάμεις του.

Ως γνωστόν το 2003 τα ΗΑΕ χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα την ανάπτυξη του F-16E/F Desert Falcon, της πλέον εξελιγμένης έκδοσης του μαχητικού της Lockheed Martin με ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA τα οποία παραγγέλθηκαν σε 60 μονάδες. Παράλληλα χρηματοδοτήθηκε και η ανάπτυξη του Mirage 2000-9 της γαλλικής Dassault.

Φαίνεται όμως ότι έπειτα από τις κολοσσιαίες παραγγελίες μαχητικών F-15SA (84 + 68 εκσυγχρονισμένα F-15S) από τη Σαουδική Αραβία to 2011 σε συνδυασμό με τις παραγγελίες  για 36 (+36 με προαίρεση) F-15QA από το Κατάρ και 28 F/A-18E/F Super Hornet από το Κουβέιτ, η περιοχή βρίσκεται σε πλήρη εξοπλιστικό αναβρασμό με όλες τις χώρες να αναβαθμίζουν το αεροπορικό τους οπλοστάσιο.

Έτσι με δεδομένο ότι όλες αυτές οι χώρες μεταξύ τους έχουν τουλάχιστον «οριακά φιλικές» διαθέσεις, τα ΗΑΕ επενδύουν σε μαχητικό 5ης γενιάς με ρωσική συνεργασία, θεωρώντας ότι θα εξασφαλίσει υπεροχή απέναντι στους εν δυνάμει γειτονικούς αντιπάλους.

Παραμένει όμως άγνωστο εάν το νέο μαχητικό των ΗΑΕ θα αποτελεί έκδοση του Sukhoi PAK-FA ή είναι ένα εντελώς νέο αεροσκάφος. Πάντως με δεδομένες τις δυνατότητες χρηματοδότησης θεωρείται οτι θα διοχετευτούν άμεσα κονδύλια για τη σχετική ανάπτυξη του νέου τύπου που όμως θα απαιτήσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έρευνας και ανάπτυξης σε βάθος 8ετίας τουλάχιστον προκειμένου να ολοκληρωθεί

Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν φήμες σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ελαφρού μαχητικού Stealth από τη Ρωσία το οποίο πιθανότατα θα προσφέρεται και για εξαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η χρηματοδότηση των ΗΑΕ να αφορά ακριβώς αυτό το πρόγραμμα.