Νέο στόλο φονικών drones ετοιμάζει ο Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν διαγωνισμό για να αγοράσει εκατοντάδες drones με πολλαπλούς έλικες, με δεκάδες εγχώριες εταιρείες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η SSB, η υπεύθυνη διεύθυνση που είναι αρμόδια για τις δημόσιες συμβάσεις της Τουρκίας, δήλωσε ότι τα προγραμματισμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας όπως έρευνα και διάσωση, επιτήρηση και αναγνώριση και χαρτογράφηση, ενώ εκπρόσωπος της διεύθυνσης δήλωσε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο του του συγκεκριμένου διαγωνισμού, η SSB θα προμηθεύσει συνολικά 499 drones, ενώ είκοσι δύο εταιρείες απάντησαν στην Request for Proposal.

«Το επίπεδο ενδιαφέροντος [στο συμβόλαιο] και ο ανταγωνισμός κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αντανακλούν την άνοδο και την ανάπτυξη του κλάδου ανάπτυξης και παραγωγής drones στην Τουρκία, ειδικά αν κάποιος αναλογιστεί ότι μόλις πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε ούτε ένας κατασκευαστής τέτοιων συστημάτων», δήλωσε ο Özgür Ekşi.

Η Τουρκία έχει δώσει από καιρό προτεραιότητα στην ανάπτυξη και λειτουργία μη επανδρωμένων συστημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για εξαγωγές. Ο τουρκικός στρατός εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των Κούρδων ανταρτών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας TAI ξεκίνησε την ανάπτυξη του πρώτου αμιγώς τουρκικού drone “Anka”.

Το 2013, η TAI κέρδισε σύμβαση από την τουρκική κυβέρνηση για την δημιουργία 10 σταθμών ελέγχου Anka. Το συγκεκριμένο drone μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 30.000 ποδιών για 24 ώρες και μπορεί να μεταφέρει έως και 200 ​​κιλά ωφέλιμο φορτίο.

Η ΤΑΙ ανέπτυξε αργότερα άλλες εκδόσεις του Anka για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της έντασης των συγκρούσεων με τους Κούρδους μαχητές

Το Anka “άνοιξε” το δρόμο για την είσοδο στην αγορά παικτών του ιδιωτικού τομέα. Η Kale-Baykar έχει αναπτύξει με επιτυχία το Bayraktar TB-2 και το 2017 παραδόθηκαν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έξι τέτοια drone.

Το Bayraktar μπορεί να πετάξει σε μέγιστο υψόμετρο 24.000 ποδιών, ενώ η εμβέλειά του είναι 150 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως 55 κιλά ωφέλιμου φορτίου και χρησιμοποιεί δύο μίνι οπλικά συστήματα, τα MAM-L and MAM-C, ενώ πλεόν βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ένα αμιγώς τουρκικό σύστημα SIGINT συλλογής πληροφοριών, προκειμένου να ενσωματωθούν στα drones και έτσι να μειωθεί η εισαγωγή αντίστοιχων συστημάτων από τις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος της διεύθυνσης SSB, «ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές εταιρείες να ξοδέψουν περισσότερα για την έρευνα και την ανάπτυξη των drones και να βρουν λύσεις για τις συγκεκριμένες απαιτήσεις μας, καθώς υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και η αγορά θα εμβαθύνει σε ποσότητα και ποιότητα τα επόμενα χρόνια».

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Defence News