Ισραηλινά αεροσκάφη και άρματα μάχης εξαπέλυσαν σήμερα βομβαρδισμούς σε περιοχές της ανατολικής Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους κατοίκους και αυτόπτες μάρτυρες, μία ημέρα μετά τη δέσμευση του Ισραήλ ότι παραμένει προσηλωμένο στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εκεχειρία.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν περίπου δέκα αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Χαν Γιούνις, ενώ άρματα μάχης του Ισραήλ έπληξαν περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο ισραηλινός στρατός (Israel Defence Forces IDF) έκανε λόγο για «πλήγματα ακριβείας» κατά «τρομοκρατικών υποδομών» που απειλούσαν τις δυνάμεις του.
Τα πλήγματα έρχονται στον απόηχο των επιθέσεων της Τρίτης και Τετάρτης, όταν ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν – σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας που ελέγχονται από την Χαμάς – τον θάνατο 104 ανθρώπων, ανάμεσά τους 46 παιδιών και 20 γυναικών. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις ήταν αντίποινα για τον θάνατο ενός στρατιώτη του, ενώ η Χαμάς αρνείται την ευθύνη.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως στόχευσε 26 μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή που συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» και «εγκλήματα κατά πολιτών».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αμερικανοί και περιφερειακοί μεσολαβητές εργάζονται για την αποκατάσταση της εύθραυστης εκεχειρίας, καθώς οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την αναζωπύρωση της έντασης.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
