Νετανιάχου: Απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας με τη Χαμάς – «Πάμε για ολοκληρωτική νίκη στη Γάζα»

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας με την Χαμάς, λέγοντας πως «δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις» της οργάνωσης.

«Είμαστε στο δρόμο για μια ολοκληρωτική νίκη. Η νίκη είναι εφικτή», δήλωσε, προβλέποντας ότι ο πόλεμος θα κερδηθεί «μέσα σε λίγους μήνες» και όχι σε χρόνια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τους στόχους του πολέμου, που είναι καταστροφή της Χαμάς, η επιστροφή των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου αποκαλεί τα επιτεύγματα του στρατού στην επίθεση κατά της Χαμάς «πρωτοφανή». Προειδοποίησε ότι μετά τη Χαν Γιούνις, ο ισραηλινός στρατός θα προχωρήσει στη Ράφα.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την πλήρη νίκη», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου λέει επίσης ότι η ήττα της Χαμάς θα είναι η «νίκη όλου του ελεύθερου κόσμου» και δεσμεύεται ότι η επιστροφή των ομήρων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αυξήσει τις πιθανότητες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων. «Η παράδοση στις απαιτήσεις της Χαμάς θα σήμαινε καταστροφή».

Σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου συζήτηση την πρόταση συμφωνίας του Κατάρ και των ΗΠΑ, για μια εκεχειρία διάρκειας 135 ημερών και ταυτόχρονη απελευθέρωση των ομήρων. Η Χαμάς ήτνα θετική σε αυτή τη συμφωνία, όμως είχε διαμηνύσει από χθες ότι θα θέσει κάποιους δικούς της όρους. Η νέα περιοδεία του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, που στόχευε στην επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα…

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters