Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα 14/9/2025 στη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ότι η επίσκεψη του τελευταίου στο Ισραήλ καταδεικνύει «την ισχύ» των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.
Αυτή η επίσκεψη «καταδεικνύει την ισχύ της ισραηλινοαμερικανικής συμμαχίας. Είναι τόσο ισχυρή, τόσο διαρκής όσο οι πέτρες του Τείχους των Δακρύων που μόλις αγγίξαμε», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την κοινή του επίσκεψη με τον Ρούμπιο στο Τείχος των Δακρύων, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Η επίσκεψη Ρούμπιο πραγματοποιήθηκε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την επίθεση αυτή που εξαπέλυσε το Ισραήλ την Τρίτη εναντίον στελεχών της Χαμάς που βρίσκονταν στο Κατάρ, ακόμη μία συμμαχική χώρα των ΗΠΑ.
Ο πρωτοφανής αυτός βομβαρδισμός έγινε εναντίον ενός κτιρίου κατοικιών στο κέντρο της Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί από την αρχή του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.
Το πλήγμα στη Ντόχα «δεν θα αλλάξει τη φύση της σχέσης μας με το Ισραήλ, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτό, να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις που θα έχει», δήλωσε ο Ρούμπιο στους δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ.
Ο Ρούμπιο θα έχει συνομιλίες, κυρίως με τον Νετανιάχου, αύριο Δευτέρα, προτού αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τρίτη.
