Νετανιάχου: «Τραμπ» θέλει να ονομάσει χωριό στα Υψίπεδα του Γκολάν

Με τον πιο εγκάρδιο τρόπο θέλει να ευχαριστήσει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφαση του τελευταίου να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στα υψίπεδα του Γκολάν.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι θα φέρει στο υπουργικό του συμβούλιο ψήφισμα για να ονομάσει ένα από τα χωριά ή τις κοινότητες στα Όρη του Γκολάν, ως ένδειξη εκτίμησης προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

ο Νετανιάχου έκανε την ανωτέρω δήλωση κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στα Υψώματα του Γκολάν. Θεωρεί ότι η αναγνώριση του Γκόλαν από τις ΗΠΑ αποτελεί ένα από τα κύρια επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του και ένα προηγούμενο που μπορεί να σηματοδοτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την προσάρτηση, από το Ισραήλ, τμημάτων της Δυτικής Όχθης .

Τα υψίπεδα του Γκολάν ανήκαν στη Συρία μέχρι και τον πόλεμο των 6 ημερών του 1967 ανάμεσα σε Ισραήλ και αραβικές χώρες κατά τον οποίο ο ισραηλινός στρατός τα κατέκτησε και τα ελέγχει έως και σήμερα. Η Συρία ισχυρίζεται πως είναι ο νόμιμος κάτοχος των υψίπεδων και πως η νέα απόφαση του Τραμπ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: AXIOS

Φωτογραφία Αρχείου Reuters