Νετανιάχου: Καμία εκκένωση εβραϊκού οικισμού αν παραμείνω στην εξουσία

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα προχωρήσει σε καμιά εκκένωση εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη τα επόμενα τέσσερα χρόνια αν παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου.

Απαντώντας στην ερώτηση της εφημερίδας Maariv: 
«Mπορείτε να υποσχεθείτε ότι κατά την προσεχή τετραετία κανένας οικισμός δεν θα κατεδαφιστεί;»
O Νετανιάχου απάντησε: «Ναι. Οι ημέρες που οι μπουλντόζες ξέκοβαν τους εβραίους από τις ρίζες τους είναι πίσω μας και όχι μπροστά μας. Η αποτίμηση (της κυβερνητικής πολιτικής) μας το αποδεικνύει». «Δεν κατεδαφίσαμε κανέναν εβραϊκό οικισμό, αντίθετα τους ενισχύσαμε», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του ίδρυσε το πρώτο ισραηλινό πανεπιστήμιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στον εβραϊκό οικισμό Αριέλ.

«Κανείς δεν μπορεί να μου κάνει μάθημα για το τι είναι αγάπη για τη (Γη του Ισραήλ) «Ερέτζ Ισραήλ» ή για τη δέσμευση απέναντι στο σιωνισμό και τους εβραϊκούς οικισμούς», υπογράμμισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναφερόταν στο ψηφοδέλτιο του εθνικιστικού θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία υπό τον Ναφτάλι Μπένετ που τάσσεται υπέρ της επίσπευσης της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και για το οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση των ποσοστών του σε βάρος του Λικούντ-Ισραέλ Μπεϊτενου, του ψηφοδελτίου της δεξιάς υπό τον Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Χάναν Κρίσταλ, σχολιαστή στο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Νετανιάχου «στο τέλος της προεκλογικής του εκστρατείας έπαιξε με δεξιότητα με το θέμα των εβραϊκών οικισμών σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους του Λικούντ, οι οποίοι φλερτάρουν με μια ψήφο υπέρ της Εβραϊκής Εστίας».

ΗΠΑ/Ισραήλ

Σε άλλη συνέντευξη του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Jerusalem Post, ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ αυτού και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τον τρόπο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Ομπάμα κατανοεί ότι μόνο η κυρίαρχη και εκλεγμένη κυβέρνηση μπορεί να ορίσει τα ζωτικής σημασίας εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ, ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια του», είπε ο Νετανιάχου.

Ένας χρονικογράφος του Bloomberg View, ο Τζέφρι Γκόλντμπεργκ, ανέφερε πρόσφατα σε ένα άρθρο δηλώσεις του Ομπάμα σύμφωνα με τον οποίο «το Ισραήλ δεν ξέρει ποιό είναι το συμφέρον του» και η εποικιστική δραστηριότητα που εφαρμόζει η χώρα αυτή την οδηγεί «σε ένα δρόμο προς την πλήρη απομόνωση».

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν πριν από τις εκλογές και δημοσιεύουν σήμερα αρκετά μμε, το ψηφοδέλτιο της δεξιάς υπό τον Νετανιάχου λαμβάνει 32 με 35 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ έναντι 42 που διαθέτει στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει 16 με 17 έδρες, η Εβραϊκή Εστία 13 με 14 έδρες, οι υπερορθόδοξοι του κόμματος Σας 11 με 12, το νέο κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ 10 με 13 έδρες και το Κίνημα (ΧαΤνούαχ) , ένα ακόμη κεντρώο κόμμα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι 7 με 8 έδρες.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου προηγείται της κεντρώας και αριστερής αντιπολίτευσης η οποία δεν κατάφερε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της απέναντί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινές εκλογές. Γιατί μας αφορούν; Ανάλυση του Β.Γιαννακόπουλου

Το Ιράν παρακολουθεί το Ισραήλ ,μέσω Συρίας

Τα «τείχη του Ισραήλ».Βίντεο