Άνετη νίκη Ερντογάν στις εκλογές προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Άνετη νίκη του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου προβλέπει, η νέα δημοσκόπηση που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Akşam. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται με 38.4% και το ποσοστό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος φτάνει στο 20%. H δύναμη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) φτάνει στο 10.1%.

Η τουρκική εφημερίδα με τη βοήθεια της εταιρείας δημοσκόπησης Μetrοpol κάνει και την ανακατανομή των αναποφασιστων και οι προβλέψεις αναφέρουν, πως το AKP θα λαβει το 47-50% των ψήφων, το CHP θα φτάσει στο 27-30% και το MHP στο 12-14%.

Η δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνει το φιλοκουρδικό Κόμμα » Ειρήνης και Δημοκρατίας» (BDP)καθώς υποστηρίζει 32 ανεξάρτητους υποψηφιους κυρίως στις Νοτιοανατολικές επαρχίες και δεν έχει σε όλες τις πόλεις υποψηφιους. Πάντως οι Κούρδοι έχουν στόχο να εκλέξουν τουλάχιστον 25 βουλευτές, ενω σήμερα στο Κοινοβούλιο εκπροσωπούνται με 20 έδρες.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αναφέρουν οτι ο Ερντογάν γνωρίζει οτι θα είναι ο νικητής των εκλογών αλλά τονίζουν πως το βασικό του μέλημα είναι η αύξηση του ποσοστού, για να καταφέρει να κερδίσει τουλάχιστον 367 έδρες απο τις 550 στο Κοινοβούλιο που θα του επιτρέψει να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα. Απο τις πρώτες αλλαγές που έχει ως στόχο είναι η αλλαγή της δομής της διακυβέρνησης της χώρας απο Κοινοβουλευτική Δημοκρατία σε Προεδρεύουσα .

Οσο για τη δημοτικότητα των πολιτικών ο Ερντογάν είναι πρώτος με ποσοστό 24.1% , ο τούρκος πρόεδρος Αμντουλάχ Γκιούλ με 9.3% και ακολουθεί ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου με 6.3%.

Η δημοσκόπηση δείχνει οτι οι Τούρκοι ψηφοφόροι με ποσοστό 69.4% εκφράζουν την ανάγκη για νέο Σύνταγμα.
Οσο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία οι γείτονες μας φαίνεται να είναι είναι αρνητικοί καθώς το 49 λέει «όχι», ενω το 41% είναι υπέρ της κατασκευής τους.