OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

New START: Εκπνέει η συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ για τα πυρηνικά – Υπάρχει ελπίδα για ανανέωση;

10/02/2025 - 17:39
New Start - Ρωσία

Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS.

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα ότι οι προοπτικές για την επέκταση του τελευταίου εναπομείναντα πυλώνα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και ΗΠΑ, που είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, δεν φαίνονται ελπιδοφόρες και ότι η κατάσταση εμφανίζεται να είναι αδιέξοδη.

Η Συνθήκη New START (New Strategic Arms Reduction Treaty) η οποία περιορίζει των αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μπορούν να αναπτύξουν, καθώς και την ανάπτυξη πυραύλων σε ξηρά, σε υποβρύχια και βομβαρδιστικά που μπορούν να τους μεταφέρουν, θα εκπνεύσει σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, στις 5 Φεβρουαρίου του 2026.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από μία άλλη σημαντική συνθήκη για τον περιορισμό των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, γνωστή ως INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), και η συνθήκη New START είναι η μοναδική που έχει απομείνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος εποπτεύει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Μόσχα ότι οι προοπτικές για συνομιλίες σχετικά με την τροποποίηση και την παράταση της συμφωνίας φαίνονται προς το παρόν δυσοίωνες.

«Όσον αφορά τον διάλογό μας στον τομέα της (πυρηνικής) στρατηγικής σταθερότητας και την κατάσταση μετά τη New START, η κατάσταση δεν φαίνεται πολύ ελπιδοφόρα», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

«Στις 5 Φεβρουαρίου 2026, η συνθήκη λήγει και έπειτα από αυτό δεν θα υπάρχει».

Ο Τραμπ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θέλει να εργαστεί για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μείωση των δικών τους οπλικών δυνατοτήτων.

«Θα θέλαμε να δούμε την αποπυρηνικοποίηση … και θα σας πω ότι στον πρόεδρο Πούτιν άρεσε πραγματικά η ιδέα της μείωσης κατά πολύ των πυρηνικών. Και νομίζω ότι ο υπόλοιπος κόσμος, θα τους είχαμε πείσει να τον ακολουθήσουν, και η Κίνα θα είχε έρθει επίσης», δήλωσε ο Τραμπ.

Η Ρωσία θέλει και Βρετανία και Γαλλία στις συνομιλίες για τα πυρηνικά

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε πει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι θέλει την επανέναρξη των συνομιλιών για τη μείωση των πυρηνικών όπλων το συντομότερο δυνατό.

Αλλά ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τριμερείς συνομιλίες για τους εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ενώ η Μόσχα επιθυμεί να γίνουν πενταμερείς οι συνομιλίες.

Η Ρωσία έχει πει ότι επιθυμεί η Βρετανία και η Γαλλία που είναι επίσης πυρηνικές δυνάμεις, να συμπεριληφθούν στις όποιες νέες συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Οι ΗΠΑ προτείνουν το σχήμα των τριμερών συνομιλιών και εμείς θέλουμε το σχήμα των πενταμερών. Κάνουμε κύκλους», είπε ο Ριαμπκόφ.

Ο Ριαμπκόφ συνέδεσε επίσης την πρόοδο όσον αφορά τη συμφωνία για μια νέα πυρηνική συνθήκη με την ευρύτερη πολιτική της Ουάσινγκτον έναντι της Ρωσίας, την ώρα που ο Τραμπ λέει ότι διερευνά τον τρόπο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική οικονομία προσπαθεί να αντέξει τις σκληρότερες δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ.

«Όσον αφορά (την ανανέωση) της New START, όπως είπε ο Πούτιν τίποτα δεν μας εμποδίζει από το να διεξάγουμε συνομιλίες και είμαστε έτοιμοι για αυτές. Αλλά αυτό εξαρτάται από το εάν θα δούμε μια πραγματική στροφή στην πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Ρωσίας», είπε ο Ριαμπκόφ.

«Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και είναι επομένως πρόωρο να μιλάμε γι αυτό. Ο χρόνος τρέχει αντίστροφα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NEW STARTΗΠΑΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

IDF - Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

19/05/2026 - 21:54
Τουρκία - Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν: Μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

19/05/2026 - 21:48
NATO
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στα Στενά του Ορμούζ

19/05/2026 - 20:20

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 αρχίζει η μάχη της Κρήτης που διήρκεσε μέχρι την 1η Ιουνίου

Δένδιας από την Αυστρία: Κριτική στο ευρωπαϊκό εργαλείο SAFE – «Πρέπει να εξελιχθεί και να διορθωθεί»

IDF: Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Τηλεφωνική επικοινωνία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν: Μίλησαν για Ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακό

C-390 Millenium: Παρθενική πτήση για το νέο μεταγωγικό της Τσεχίας – Στα μέσα του 2026 η παραλαβή [vid]

Bloomberg: Το NATO εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής στα Στενά του Ορμούζ

Έφτασε στην Κίνα ο Πούτιν, μια εβδομάδα μετά τον Τραμπ: Θερμή υποδοχή από τον Κινέζο ΥΠΕΞ [pics, vids]

SACEUR: Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη δεν θα επηρεάσει τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ

Top News

Ιωάννα Τούνη: Φάγαμε «πόρτα» στη Μαδρίτη, αλλά ένας φίλος είπε ότι είμαι μοντέλο και μας αφήσανε

Γενοκτονία των Ποντίων: Ο περήφανος χορός υπό σφοδρή βροχή στο Σύνταγμα - Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης

Mango: Τα κινητά τηλέφωνα «πρόδωσαν» τον Τζόναθαν Άντικ - «Είναι αθώος» λέει η οικογένεια

Νέος χαμός στη Βουλή με την Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είσαι τόσο ξεφτιλισμένη;»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert