OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα πολιτικής βίας

31/07/2018 - 09:15
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα παραδέχθηκε ότι 195 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύματος πολιτικής βίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, που ξέσπασε πριν από τρεις μήνες, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας μέχρι τώρα αναγνώριζε λιγότερους από 60 θανάτους στις ταραχές, που αποδίδει σε «τρομοκράτες» οι οποίοι κατ’ αυτήν συνωμοτούν «για την ανατροπή της».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν δώσει στη δημοσιότητα πολύ υψηλότερους απολογισμούς, που κυμαίνονται από 295 έως και 485 νεκρούς.

Σε αποσπάσματα μιας συνέντευξης που του παραχώρησε και πρόβαλε το CNN πριν από τη μετάδοση ολόκληρης της συνέντευξης, ο Ορτέγα κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι δίνουν ψευδή στοιχεία στη δημοσιότητα διότι βασίζονται σε μια τελείως μονομερή προσέγγιση.

«Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολιτικοποιημένες, ασκούν πολιτική εναντίον της κυβέρνησης, πιέζουν τον κόσμο να κάνει διαμαρτυρίες, εφευρίσκουν οτιδήποτε», υποστήριξε ο Ορτέγα.

Ερωτηθείς για τους απολογισμούς που δίνουν, ο πρόεδρος της Νικαράγουας αποκρίθηκε πως «τα στοιχεία που έχουμε εμείς δείχνουν ότι υπάρχουν 195 νεκροί, κι αυτός ο αριθμός είναι κάθε άλλο παρά μικρός».

Ο Ορτέγα απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και σημείωσε πως προσπαθεί να «δημιουργήσει συνθήκες για να ενισχυθεί» ο διάλογος στον οποίο διαμεσολαβεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία της Νικαράγουας, που έχει ανασταλεί εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο Γκουτέρες), με διάφορους άλλους διεθνείς οργανισμούς και με τον καρδινάλιο (της Νικαράγουας, Λεοπόλδο) Μπρένες», ανέφερε ο Ορτέγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN en Español.

Η κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής εκδηλώθηκε τη 18η Απριλίου, όταν άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της προταθείσας μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, που πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού οι διαδηλώσεις είχαν πάρει ήδη χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης του Ορτέγα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τριών κορυφαίων νικαραγουανών αξιωματούχων και διεμήνυσε πως αυτό είναι «η αρχή, όχι το τέλος» των μέτρων που λαμβάνει. «Οι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Νικαράγουα», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στην οποία παράλληλα εκφράστηκε η υποστήριξη της αμερικανικής προεδρίας στη «διαδικασία Εθνικού Διαλόγου υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας» για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Μανάγκουα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και τις απειλές που υφίστανται.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά την τετράωρη ομηρεία του Ρομπέρτο Κογιάδο, δημοσιογράφου τον οποίο απήγαγαν φερόμενοι ως παραστρατιωτικοί ενώ κάλυπτε διαδήλωση στη Γρανάδα (δυτικά) την Κυριακή. Ο πατέρας του δημοσιογράφου γνωστοποίησε πως αφέθηκε ελεύθερος αφού οι απαγωγείς του τον ξυλοκόπησαν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΙΑΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΙΘΕΣΕΙΣΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΧΑΟΣ

Related Posts

Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ «λύσεις» για τα πυρηνικά του Ιράν και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

29/04/2026 - 21:05
IDF - Ισραήλ - Λίβανος
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Δεν υπάρχει εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο» – Συνεχίζονται οι μάχες, «στον αέρα» οι συνομιλίες

29/04/2026 - 20:57
Ζελένσκι - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αυξάνει το εύρος των πληγμάτων της εναντίον της Ρωσίας

29/04/2026 - 20:21

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1825: Ο Ελληνικός Στόλος πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη

Παρέμβαση Ελλάδας στον ΟΗΕ σε δήλωση Τουρκίας: Ο όρος «Τουρκικά Στενά» δεν συνάδει με τη Σύμβαση του Μοντρέ

Ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ «λύσεις» για τα πυρηνικά του Ιράν και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ισραήλ: «Δεν υπάρχει εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο» – Συνεχίζονται οι μάχες, «στον αέρα» οι συνομιλίες

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αυξάνει το εύρος των πληγμάτων της εναντίον της Ρωσίας

Η Βρετανία απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως αντίποινα για την απέλαση Βρετανού που κατηγορήθηκε από τη Μόσχα για κατασκοπεία

Τραμπ: O ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα συνεχιστεί μέχρι να γίνει συμφωνία για τα πυρηνικά

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 25 δισεκατομμύρια δολάρια

Top News

Κατερίνα Καινούργιου: Έξαλλη με τις φωτογραφίες AI της κόρης της που έχουν κυκλοφορήσει - «Αυτό δεν είναι δικό μου παιδί»

Μαριάννα Τουμασάτου για Αλέξανδρο Σταύρου: «Δεν έχω ζηλέψει ποτέ τον σύζυγό μου, αλλά ούτε εκείνος εμένα»

Η Eurovision κρατάει τη Μπέττυ Μαγγίρα στην ΕΡΤ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 13,6 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τα ποσοστά Τσίπρα και Καρυστιανού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert